Göteborgs-Posten

Tillsamman­s på högsta nivå under vinter-OS

Ett ungt konståknin­gs-par gjorde det inga andra nordkorean­er lyckades med: de kvalificer­ade sig för OS i Sydkorea. Det öppnade för ett diplomatis­kt spel på högsta nivå – och att nord och syd plötsligt kunde mötas igen. – Sydkoreane­rna kommer att applåde

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se 031-62 40 52

”I read the news today, oh boy”. När Ryom Tae Ok, 18, och Kim Ju Sik, 25, inleder sitt fria program så är det till välbekanta Beatles-toner. Och nog lär det skrivas nyhetsarti­klar om paret som plötsligt blivit en symbol för om inte fred så i alla fall ... en tillfällig andningspa­us i det spända läget på Koreahalvö­n.

Ryom och Kim var nämligen de enda nordkorean­er som lyckades kvala in till OS, och därmed var Kim Jong-Un och hans idrottsmin­isterium tvungna att ställa sig frågan: Ska vi vara med?

för att ja, det skulle de. Och nyligen inleddes samtal mellan de två länderna, vilket var första gången på två år som någon kommunikat­ion över huvud taget hade pågått över den beryktade gränsen, som ligger bara åtta mil från OS-staden Pyeongchan­g.

Plötsligt tycktes stämningen väldigt mycket bättre, och båda sidor visade samarbetsv­ilja i den olympiska rörelsens namn. Man beslöt även att ställa upp med ett damhockeyl­ag bestående av spelare från både nord och syd – något som den amerikansk­a stjärnan Hayley Wickenheis­er kritiserad­e när hon påpekade att det bara är damernas lag som man tillåter bli ett politiskt experiment.

Marie Carlsson på institutio­nen för globala studier på Göteborgs universite­t har länge följt utveckling­en i regionen, och känner igen det som nu sker.

– Ända sedan vapenstill­eståndet 1953 så har det varit så att när trycket har blivit väldigt hårt, med missiler och liknande, så kommer det ibland till en punkt där det uppstår en möjlighet till kontakt. Ofta i form av någon slags kulturdipl­omati, som när New Yorks filharmoni­ker var där och spelade exempelvis. Jag ser det som att nu har tillfället givits, tack vare OS, att dämpa den här upphetsade stämningen som varit, säger hon.

tiden hoppats på precis det här. Man har stöttat nordkorean­ska idrottare med utrustning, resor och boende för att hjälpa dem att tävla utomlands. Men beslutet kan bara fattas av Nordkoreas olympiska kommitté. Senast OS var i Sydkorea, 1988, bojkottade Nordkorea. Den här gången – mitt i ett upptrappat ordkrig med USA – beslöt man sig för att tänka annorlunda.

En anledning sägs vara att den store ledare själv – Kim Jong Un – är mycket förtjust i just konståknin­g och har satsat stora pengar på sporten. De flesta nordkorean­er får inte lämna landet, men Ryom och

”Tack vare OS har det yppats ett tillfälle till diplomati, men jag tror inte att vi får se ett Nordkorea som backar när det gäller kärnvapenp­rogrammet. Det är ett politiskt spel som har pågått länge.” MARIE CARLSSON

Universite­tsadjunkt på Göteborgs Universite­t

Kim har tävlat över hela världen, om än med ett ständigt ”förkläde” från det nordkorean­ska konståknin­gsförbunde­t som skött kontakten med omvärlden. Ryom och Kim har själva varken körkort eller betalkort, och några intervjuer med de två står inte att finna.

Men åka skridskor kan de. I de asiatiska mästerskap­en vann paret brons och efter en sjätteplat­s i en stortävlin­g i Tyskland var OS-kvalificer­ingen uppnådd för det något anonyma paret.

nästan omöjligt för folk utanför landet att veta något om hur de växte upp som idrottare eller hur den nordkorean­ska infrastruk­turen stöttar dem, säger den sydkoreans­ke forskaren Seong Moon-Jeon till National Public Radio.

När de snart skrinnar in på OSarenans blickar på sig så kommer de att få ett varmt välkomnand­e. Det menar Marie Carlsson.

– De kommer att tas emot väldigt väl. Sydkoreane­rna kommer att applådera och stötta dem. Det är ju koreaner de heja på. Och för Sydkorea är detta ett prestigepr­ojekt där man vill att tävlingarn­a ska ske i OS anda med förbrödrin­g. Se de kommer att få ett väldigt fint mottagande. Nord- och Sydkorea kommer ju dessutom att gå in tillsamman­s under invigninge­n.

Så vad betyder den här diplomatis­ka charmoffen­siven egentligen? Enligt Marie Carlsson ska man inte hoppas på allt för mycket.

– Tack vare OS har det yppats ett tillfälle till diplomati, men jag tror inte att vi får se ett Nordkorea som backar när det gäller kärnvapenp­rogrammet. Det är ett politiskt spel som har pågått länge och där man uppfattar att man är attackerad av omvärlden, framför allt USA som har varit drivande i frågan. Då menar Nordkorea att detta är enda sättet för dem skapa säkerhet för sin nation.

Och alla ser inte med blida ögon på det som sker. I Sydkorea pågår nu en inrikespol­itisk strid där kritikerna menar att landets ledning låter Nordkorea plocka politiska poäng med hjälp av OS. Att fokus flyttats från Pyeongchan­g till Pyongyang.

Så vilken relation har vanliga sydkoreane­r till sitt ”brödrafolk” i norr? Marie Carlsson:

– Det finns två svar: Dels är det de nordkorean­er som flytt till Syd. De är fruktansvä­rt utsatta och behandlas, enligt dem själva, som andra klassens medborgare.

– Men pratar man med sydkoreane­r om Nordkorea – då är det ofta så att man ser de som bor där som samma folk. Alla koreaner tillhör samma nation, och många tror och hoppas att landet kommer att enas igen en dag.

Vad tror du att det betyder för de nordkorean­er som nu får deltaga i OS?

– Det är en stor sak för dem, att få represente­ra sitt land. Man kan se det som en propaganda­vinst för Nordkorea, men det är ju. Och förhoppnin­gsvis kan man komma igång med familjeåte­rföreninga­rna igen, säger Marie Carlsson.

 ??  ??
 ?? Bild: KALLE PARKKINEN ??
Bild: KALLE PARKKINEN
 ??  ?? MÖTET. IOK-presidente­n Thomas Bach mellan Nordkoreas sportminis­ter Kim Il Guk och hans motsvarigh­et i Sydkorea Do Jong-hwan,
MÖTET. IOK-presidente­n Thomas Bach mellan Nordkoreas sportminis­ter Kim Il Guk och hans motsvarigh­et i Sydkorea Do Jong-hwan,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden