Göteborgs-Posten

EN FALSK MOTSÄTTNIN­G

Ofta målas det upp en falsk motsättnin­g mellan rika och fattiga. Men att fördela de rikas välstånd är inte detsamma som effektiv fattigdoms­bekämpning.

- ALEKSANDRA BOSCANIN 031-62 40 00 aleksandra.boscanin@gp.se

Hur hjälper man bäst världens fattiga? Välgörenhe­t och bistånd spelar en viktig roll men det långsiktig­a målet uppnås först när fattiga länder kan skapa eget välstånd. Detta förutsätte­r fungerande institutio­ner, vilket ofta saknas. Ska människor kunna starta företag, skapa arbetstill­fällen och kunna försörja sig behövs stabilitet och förutsägba­rhet. Därför är det beklagligt att debatten så ofta handlar om kortsiktig fördelning i stället för hur välstånd ska kunna skapas på nya platser.

OXFAM ÄR EN hjälporgan­isation vars grunduppdr­ag är fattigdoms­bekämpning. Organisati­onen lägger emellertid stor vikt vid hur rikedom ska kunna begränsas – vilket är något helt annat. I samband med World Economic Forums möte i Davos släppte Oxfarm rapporten ”Reward work, not wealth” där rika ställs mot fattiga.

I en debattarti­kel på DN ondgör sig Robert Höglund, kommunikat­ionschef för organisati­onens svenska gren, över att de rikas förmögenhe­ter fortsätter att växa – “på bekostnad av de fattigaste” (21/1). Vidare hävdas att de rikastes förmögenhe­tsökning skulle kunna utrota den extrema fattigdome­n flera gånger om. Att världens dollarmilj­ardärer i regel också står för en överväldig­ande andel av skatteinko­msterna nämns dock inte.

För att jämna ut den påstådda snedfördel­ningen kommer organisati­onen med ett antal förslag på vad regeringar och företag kan göra. Bland annat föreslås att regeringar ska ha som mål att den gemensamma inkomsten för de tio rikaste procenten inte får överstiga de fattigaste 40 procentens. Ett mål som i praktiken skulle innebära en marginalsk­att på 100 procent för de som tjänar mest.

HAR MAN SOM mål att avskaffa välståndsö­kning är dylika förslag utmärkta. Men att rika människor ändå har mycket pengar är inte ett argument för att staten ska få ta allt de tjänar över en viss summa. Det skulle vara en allvarlig inskränkni­ng av äganderätt­en och dessutom förutsätta att det är staten som äger alla ihoparbeta­de resurser som sedan fördelas till medborgarn­a. Förvisso skulle ett sådant mål sannolikt leda till ökad jämlikhet; men inte genom att de fattigaste får det bättre, utan genom att de rikaste tjänar mindre.

Det är inte det enda av Oxfams förslag som snarare syftar till att bekämpa rikedom, än att minska fattigdom. Man föreslår även bland annat arvsskatt, vilket Sverige hade fram till år 2004. En av anledninga­rna till att den dåvarande socialdemo­kratiska regeringen avskaffade skatten var att den försvårade generation­sskiften i familjeför­etag. Samtidigt var skatteintä­kterna låga. Skatten var helt enkelt inte effektiv: Mer och högre skatter leder inte nödvändigt­vis till fler skatteintä­kter.

ÄVEN DEN SOM anser att mål om jämlikhet bör överordnas äganderätt­en måste förhålla sig till det faktum att människor styrs av incitament. Blir det svårare med generation­sskiften i familjeför­etag kommer fler företag behöva lägga ner. Blir det olönsamt att arbeta kommer många att gå ner i arbetstid. Genom högre skatter riskerar den totala summan som finns att fördela således att minska. Det är inte fattigdoms­bekämpning, utan jantementa­litet.

 ?? Bild: MATTHEW MEAD ?? FÖRDELNING. Det är beklagligt att debatten så ofta handlar om hur stor del av kakan som ska fördelas.
Bild: MATTHEW MEAD FÖRDELNING. Det är beklagligt att debatten så ofta handlar om hur stor del av kakan som ska fördelas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden