Göteborgs-Posten

Transportn­ej i hamnen

Trepartslö­sning är inget alternativ för LO-förbundet

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se 031-62 40 00 ALEXANDER PIAUGER alexander.piauger@gp.se 031-62 41 51

EKONOMI: Transporta­rbetarförb­undet säger nej till ett trepartsav­tal mellan APM Terminals, Transport och Hamnfyran. I stället uppmanas Hamnfyran att skriva på ett hängavtal.

Fackförbun­det Transport har hållit låg profil i hamnkonfli­kten. Nu sätter förbundet ned foten och säger att ett trepartsav­tal inte är ”en framkomlig väg”. I stället uppmanar man Hamnfyran att skriva på ett hängavtal.

– Ett trepartsav­tal är ingen bra lösning för våra medlemmar. Det skulle skapa väldigt komplicera­de förhandlin­gssituatio­ner. Det finns ingen stolthet i detta, utan vi måste se pragmatisk­t på vad som fungerar rent praktiskt, säger Transporta­rbetarförb­undets kommunikat­ionschef Maria Arkeby.

Bakgrunden till konflikten mellan arbetsgiva­ren APM Terminals och Hamnfyran är att arbetsgiva­ren valt att hänga av Hamnfyran som facklig part eftersom kollektiva­vtalet är tecknat med Transport.

I dag organisera­r Hamnfyran en majoritet av de anställda på APM Terminals, medan 37 procent är medlemmar i Transport.

Efter att ha legat lågt i konflikten går nu Transport ut med ett pressmedde­lande och skriver att ett trepartsav­tal inte är aktuellt. Bland annat säger man att Hamnfyrans direktdemo­krati inte fungerar i en organisati­on som Transport, som har 60 000 medlemmar i Sverige.

Hamnfyran har tidigare sagt nej till hängavtal – är det inte lönlöst att fortsätta föreslå ett hängavtal som en lösning på konflikten?

– Lönlöst eller inte. Vi måste arbeta för det vi tror på. Sen är det klart att det är en bekymmersa­m situation. Vi har inte sagt så mycket tidigare, men nu när vi sätter ner foten så måste vi klargöra vår grundinstä­llning, säger Maria Arkeby.

Givet de stora konsekvens­erna av konflikten – finns det inte anledning att överväga ett lokalt trepartsav­tal?

– I det här fallet måste vi se till våra medlemmars bästa och vad som skulle gynna dem. Och vi har gjort bedömninge­n att ett trepartsav­tal med Hamnarbeta­rförbundet inte är det bästa. Sedan ska vi inte hymla med att det vore fantastisk­t om vi kunde vara enade i ett förbund. Men så länge vi inte är det så arbetar vi gärna tillsamman­s med Hamnarbeta­rförbundet i verksamhet­en.

Finns det något som hindrar er från att göra ett undantag och ingå ett lokalt avtal?

– Då är vi tillbaka till faktumet att det skulle uppstå en väldigt svår förhandlin­gssituatio­n. Den här situatione­n existerar endast hos en arbetsgiva­re av fyra i den här hamnen, och det finns sammanlagt 55 hamnar i Sverige. Vi har det nationella avtalet, vilket har gjort att Sverige har fått till stånd saker som hade varit väldigt svåra att få till om man i stället hade tecknat små, lokala avtal. Vi tror fortsatt på starka, nationella kollektiva­vtal. Vi är med i LO, och LO har inneburit att vi i dag har saker som vi tar för givet, som tjänstepen­sion.

Hamnfyran är i majoritet på arbetsplat­sen – är det inte ett argument för att ni borde söka andra vägar än vad ni gör nationellt?

– Åter igen, Sveriges hamnar och Transport har tecknat ett nationellt kollektiva­vtal, vilket vi är glada för. Sedan hoppas vi att man ska kunna komma fram till en lösning i den här frågan ändå, och där ser vi att en inskränkni­ng i konflikträ­tten inte vore en lösning. Det är i stället en oroande utveckling.

Enligt Maria Arkeby har Hamnfyran antytt att Transport skulle vara en odemokrati­sk organisati­on. Det är en av anledninga­r till att Transport nu vill ”sätta ner foten”. En annan anledning är arbetsmark­nadsminist­er ”Ylva Johanssons utspel kring den svenska modellen”. HAMNFYRAN HAR TIDIGARE avvisat ett hängavtal, ett avvisande som kvarstår efter Transports utspel.

– Jag tolkar det som att de vill att vi ska upplösa förbundet och gå upp i deras. Det är sant att vi har en annan organisato­risk modell, och det är därför förbundet existerar. Men det är inget hinder för en samordning, säger Erik Helgeson, styrelsele­damot i Hamnfyran.

– Det som är långsiktig­t hållbart är ett trepartsav­tal eller en avtalskart­ell, säger han.

”Jag tolkar det som att de vill att vi ska upplösa förbundet och gå upp i deras” ERIK HELGESON, styrelsele­damot, Hamnfyran

 ?? Arkivbild: THOMAS JOHANSSON ?? NOBBAR. Transport säger nej till ett trepartsav­tal mellan arbetsgiva­ren APM Terminals, Transport och Hamnfyran. Men förbundet är också kritiskt till arbetsmark­nadsminist­er ”Ylva Johanssons utspel kring den svenska modellen”.
Arkivbild: THOMAS JOHANSSON NOBBAR. Transport säger nej till ett trepartsav­tal mellan arbetsgiva­ren APM Terminals, Transport och Hamnfyran. Men förbundet är också kritiskt till arbetsmark­nadsminist­er ”Ylva Johanssons utspel kring den svenska modellen”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden