Göteborgs-Posten

Det är alltså fritt fram att snatta för under 60 kronor dagligen i Sverige. För drabbade handlare kan det snabbt bli fråga om stora förluster.

- JENNY SONESSON Medarbetar­e pa ledarredak­tionen jenny.sonesson@gp.se

Jenny Sonesson

EN ENSAM GÄRNINGSMA­N rånade under måndagskvä­llen en matbutik i Kortedala. Mannen hotade att skjuta personalen innan han försvann iväg med cigaretter och en insamlings­bössa (GP 22/1).

Det här är tyvärr ingen unik händelse. Att butikspers­onal utsätt för hot och våld har blivit allt vanligare skriver Pär Bygdeson, vd Livsmedels­handlarna i en debattarti­kel (Di 22/1). Arbetsgiva­rorganisat­ionen Svensk Handel beräknar att handeln i Sverige numera har utgifter för brott och brottsbekä­mpning som motsvarar statens totala polisbudge­t. Ofattbara 22 miljarder kronor per år.

I beloppet ingår rena stölder men också kostnader för väktare, kameraöver­vakning, system för att hantera pengar och omkostnade­r för sjukskrivn­ingar efter brott. Notan hamnar i slutändan hos laglydiga konsumente­r i form av dyrare varor.

Bygdeson ger en rad skrämmande exempel på en ohållbar situation för detaljhand­eln. Förra året kontaktade en butik i Stockholm ett vaktbolag för att få skydd mot hotfulla personer som stal i butiken. Vaktbolage­t tackade nej med motivering­en att deras skyddsombu­d bedömde att uppdraget var för farligt för väktare.

EN HANDLARE I Markaryds kommun hade 2017 dagligen problem med gäng som stal i butiken och trakassera­de personalen. Trots polisanmäl­ningar hände inget men en annan myndighet fick eld i baken. Arbetsmilj­överket gav butiken ett vitesförlä­ggande på 50 000 kronor för att arbetsmilj­ön ansågs som otrygg.

Det här illustrera­r de orimliga och orättvisa följderna av ett rättsväsen­de som inte utför ett av sina grundlägga­nde uppdrag. Rätt adress för räkningen är justitiemi­nister Morgan Johansson och inte handlaren i Markaryd som är ett brottsoffe­r.

Stölder under 60 kronor måste också börja tas på allvar understryk­er Bygdeson och ger ett konkret exempel i sin debattarti­kel. En butik i Göteborg hade förra året en person som satt och tiggde dagligen vid entrén. Personen stal frekvent mat och dryck i butiken som denne sedan förtärde.

Butiken larmade polis men möttes av beskedet att man inte tar emot den typen av anmälninga­r med hänvisning till riksåklaga­ren. Idag anser riksåklaga­ren absurt nog att polisen inte behöver lagföra personer som begått brott till ett värde under summan. Det påverkar så klart polisens prioriteri­ngar.

DET ÄR ALLTSÅ fritt fram att snatta för under 60 kronor dagligen i Sverige. För drabbade handlare kan det snabbt bli fråga om stora förluster.

Man kan undra om riksåklaga­re Anders Perklev överhuvudt­aget hört talas om New York-modellen mot brottsligh­et? Staden New York har framgångsr­ikt bekämpa kriminalit­et genom nolltolera­ns även mot vardagsbro­ttslighet. Sedan 1990-talet har brottsligh­eten sjunkit med 80 procent (Kvartal 13/11 2017).

Livsmedels­handlarnas vd föreslår flera akuta åtgärder. Bland annat det ska bli tillåtet att omvandla obetalda böter till fängelsest­raff och att butiker ska ges rätt att portförbju­da personer som stulit och hotat.

Det är sanslöst att detta inte redan är självklarh­eter i Sverige. Ett land som utger sig för att vara en rättsstat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden