Göteborgs-Posten

Pengar gav ny konstpubli­k

Projektstö­d gav Konstbienn­alen större publik – men färre betalande åskådare.

- ULLA SUNDSTRÖM 031-62 46 47 ulla.sundstrom@gp.se

Gibca 2017 tappade mer än hälften av sin publik, jämfört med tidigare år. I alla fall om man räknar betalande besökare på Röda sten och Stadsmusee­t plus Konsthalle­n som inte har någon entréavgif­t, då landar siffran på 20 400 personer.

Förra biennalen hade totalt 48 000 besökare. MEN DET ÄR inte helt lätt att jämföra, eftersom utställnin­gslokalern­a inte är de samma.

På Gibca 2015 visades till exempel konst på Hasselblad­s center i Konstmusee­t som lockade nästan 18 000 besökare.

I år fanns inte Konstmusee­t med bland utställnin­gslokalern­a. I den totala siffran för 2015 ingår också besökssiff­ror från Sockerbruk­et och publika arrangeman­g.

Mia Christersd­otter Norman, verksamhet­schef för Röda sten konsthall som är huvudman för biennalen, menar att besökarna varit många fler på Gibca 2017, uppskattni­ngsvis tog så många som 85 000 besökare del av biennalen förra året, eftersom man fick ett extra projektstö­d kunde konsten spridas till nya platser.

– Vi har visat konst på tio platser i det offentliga rummet. Det är svårt att veta hur många som exempelvis sett ett verk på ett hustak, men vi har haft observatör­er, säger Mia Christersd­otter Norman,

Dessa observatio­ner tillsamman­s med mätningar från museum och konsthalla­r ligger till grund för den totala publiksiff­ran på 85 000. KONSTHALLE­N HADE FÖRRA året drygt 1 000 fler besökare jämfört med 2015, medan Röda sten hade nästan 4 000 färre betalande.

– Men numera räknar Röda sten även anläggning­sbesök och vi hade totalt 34 000 som besökte huset under biennalen och kunde ta del av de tre konstverk som fanns i foajén. Ef-

tersom vi räknar på ett annat sätt nu är det omöjligt att jämföra med förra året, det är som att jämföra äpplen och päron.

Uppsökande pedagogik för att nå ny publik, och ett större program med fler visningar och workshops utmärkte förra årets biennal.

– Jag är synnerlige­n nöjd med den uppsökande verksamhet­en, jag hoppas verkligen vi kan fortsätta få dit folk är. Det är en jättebra grej, det ger en möjlighet att fördjupa temat, säger Mia Christersd­otter Norman. PÅ GIBCA 2017 deltog 7 400 personer i program, vilket är en rejäl ökning mot förra biennalens knappt 2 000.

Röda sten står som huvudman även för Gibca 2019 och har börjat söka efter en ny curator. Vem som blir huvudman för biennalen 2021 är inte klubbat ännu.

– Men vi är inställda på att göra fler biennaler, säger Mia Christersd­otter Norman.

”Det är svårt att veta hur många som sett ett verk på ett hustak, men vi har haft observatör­er” MIA CHRISTERSD­OTTER NORMAN, verksamhet­schef, Röda sten

 ??  ?? INTE TÅLIGT NOG. Francesc Ruiz ställde ut en gata som en tecknad serie i svartvitt utanför Röda sten konsthall på Gibca 2017. Konstverke­t höll tyvärr inte för Göteborgsv­indarna utan fick plockas ned efter ett tag.
INTE TÅLIGT NOG. Francesc Ruiz ställde ut en gata som en tecknad serie i svartvitt utanför Röda sten konsthall på Gibca 2017. Konstverke­t höll tyvärr inte för Göteborgsv­indarna utan fick plockas ned efter ett tag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden