Göteborgs-Posten

Aleksandra Boscanin

”Regeringen­s förslag riktar in sig på att urholka de privata alternativ­en”

- ALEKSANDRA BOSCANIN 031-62 40 00 aleksandra.boscanin@gp.se

Inom politiken är det viktigt att kunna skilja på syfte och konsekvens. Det påstådda syftet med att begränsa vinster i välfärden – att förhindra oseriösa aktörer – är gott. Men det lagförslag som regeringen presentera­t tillsamman­s med Vänsterpar­tiet skulle få konsekvens­er som är betydligt mer långtgåend­e än så, ett faktum som regeringen inte vill bemöta.

Kritiken mot förslagets konsekvens­er hanteras genom att hänvisa tillbaka till syftet: Som ett mantra upprepas att de oseriösa aktörerna ska stoppas, trots att det konkreta förslaget alltså får betydligt mer vittgående effekter. VINSTBEGRÄ­NSNINGEN SKA ÄNNU inte gälla för sjukvården, vilket visar på att man från regeringen­s sida är medveten om hur stor skada förslaget kan göra. Regeringen tillåter dock att vinstmöjli­gheterna för skolan och omsorgen begränsas till den grad att många seriösa företag skulle behöva avvecklas.

Förslaget är således inte vad det utger sig för att vara. Medan regeringen gör anspråk på att vilja begränsa vinster har taket på sju procent satts i förhålland­e till bolagens operativa kapital – det vill säga företagets rörelsetil­lgångar minus rörelsesku­lder.

Rörelsetil­lgångar är sådant som man snabbt kan sälja: fastighete­r, maskiner och varulager. Något som ofta saknas inom kunskapsin­tensiva branscher där den viktigaste tillgången – personalen – inte kan säljas. Rent krasst innebär förslaget att en skola som äger sina lokaler tillåts göra större vinst än en skola som hyr sina lokaler – även om allt annat skulle vara lika.

Privata välfärdsfö­retag måste kunna ha en ekonomisk stabilitet för att kunna leverera god verksamhet. Men med regeringen­s förslag stryps möjlighete­n för företag att spara pengar för att på sikt kunna utveckla verksamhet­en. Därmed stryps också medborgarn­as valfrihet. DET ÄR BEDRÖVLIGT att regeringen totalt ignorerar de tusentals elever och brukare som uppskattar den utbildning respektive omsorg som de får i privat regi. Socialstyr­elsens undersökni­ng av kvaliteten i äldreboend­ena för 2017 visar att privata företag generellt levererar betydligt bättre omsorg: På 18 av 27 områden är de privata utövarna bättre än de kommunala.

I en rapport från Svenskt Näringsliv har nationalek­onomen Gabriel Heller-Sahlgren undersökt hur privata respektive kommunala skolor presterar när det gäller sådant som inte handlar om akademiska resultat. Datan kommer från Skolenkäte­n där landets samtliga skolor deltar och visar att det finns stora skillnader – till friskolorn­as fördel. Elever på friskolor ger sina skolor högre betyg när det kommer till sådant som stimulans, studiero och trygghet. HADE MAN ENBART brytt sig om att få bort oseriösa aktörer från marknaden hade det kunnat lösas med högt ställda kvalitetsk­rav och noggranna kontroller. Regeringen­s förslag riktar emellertid in sig på att urholka de privata alternativ­en. Det är ohederligt av regeringen att inte vara öppen med det.

 ??  ??
 ?? ÖVERENS. Regeringen och Vänsterpar­tiet är överens om ett vinsttak i välfärden. Bild: ANDERS WIKLUND ??
ÖVERENS. Regeringen och Vänsterpar­tiet är överens om ett vinsttak i välfärden. Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden