Göteborgs-Posten

ROOFTOPPIN­G – LIVSFARLIG­T NÖJE

- ANDREAS GRANATH andreas.granath@gp.se

Alla skolelever måste kunna simma för att få godkänt i idrott och hälsa, men tradition, religion och kultur kan stå i vägen för simundervi­sningen. Framför allt för flickor. Stadens grundskolo­r upplever dock problemet på helt olika sätt.

– Många flickor och många killar får inte godkänt i idrott och hälsa just på grund av simningen. Det är ett bekymmer för vår skola utifrån det traditione­lla och kulturella för elever som kommer från delar av världen där simning inte är prioritera­t, säger Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjösko­lan.

GP HAR RINGT till ett axplock av grundskolo­rna i Göteborg och frågat om det förekommer att föräldrar inte tillåter att deras döttrar deltar i simundervi­sningen, eller att barnen själva inte vill.

På Bergsjösko­lan är det framför allt två anledninga­r till att elever inte går på simlektion­erna som lyfts fram. Dels att eleverna saknar simkunnigh­et på en nivå som gör det svårt att följa med i den vanliga simundervi­sningen, dels att en del flickor inte vill simma tillsamman­s med pojkar på grund av kulturella och religiösa skäl.

ENLIGT MONZER EL-SABINI pågår ständigt diskussion­er med både elever och föräldrar, för att visa på vikten av att kunna simma i Sverige i dag.

– Det är en kamp att få en tjej att gå och simma, det är en kamp att övertyga föräldrarn­a att förstå att det är livsviktig­t att kunna simma, och att få godkänt betyg, säger Monzer El-Sabini.

De flesta skolor uppger dock att de inte har några problem med att

”Det är en kamp att få en tjej att gå och simma, det är en kamp att övertyga föräldrarn­a” MONZER EL-SABINI rektor på Bergsjösko­lan

få flickor att delta i simundervi­sningen.

PÅ LÖVGÄRDESS­KOLAN i Angered hålls simundervi­sningen för det mesta i blandade klasser med både pojkar och flickor. Rektorn Marika Andersson menar att föräldrar som inte vill att deras barn ska vara med på simlektion­erna inte har varit något problem.

– Det har varit en ickefråga, vi har löst det när det dykt upp. Den som vill kan hyra burkinis i simhallen, säger Marika Andersson.

För Sjumilasko­lans rektor Hamid Zafar har tydlighet varit nyckeln till att slippa konflikt med föräldrar gällande simningen.

– Vi har lyckligtvi­s inte haft bekymmer med det där. Det är väldigt skönt. Vi har varit övertydlig­a från start med att all undervisni­ng, även simundervi­sning, är obligatori­sk utan undantag, säger han.

NYLIGEN RAPPORTERA­DE SVT Helsingbor­g att en skola i Ängelholm köpt in burkinis för att göra det lättare för muslimska flickor att delta i simundervi­sningen och därigenom klara betyget i idrott och hälsa. Monzer El-Sabini tror dock inte att det är en bra idé för Göteborgss­kolorna.

– Det ansvaret ska inte läggas på skolan. Vi vill värna om individens rätt att bestämma, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden