Göteborgs-Posten

POLITISK STRID OM KEXFABRIKE­N

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S) antyder i en artikel att kommunen skulle kunna komma överens med Orkla om ny placering av kexfabrike­n. Något som M, MP och UP anser är ett spel för galleriern­a.

– Vi ska inte ge folk falska förhoppnin­gar, säger Anders Holmensköl­d (M), opposition­spolitiker i Kungälv som tillsamman­s med Maria Kjellgren (MP) och Morgan Persson (UP), som båda sitter i den styrande majoritete­n, gått ut i ett pressmedde­lande för att bemöta det som kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S) säger på Kungälvs-Postens webbsida.

I förra veckan kom beskedet att norska Orkla Confection­ary & Snacks Sverige, som äger Göteborgs kex, ska inleda förhandlin­gar om eventuell flytt av produktion­en i Kungälv till Riga i Lettland. Om företaget flyttar riskerar drygt 300 personer som jobbar i Kungälv i dag att bli av med sina jobb.

I artikeln i Kungälvs-Posten

MIGUEL ODHNER (S) Kommunstyr­elsens ordförande

säger Miguel Odhner att kommunen informerat Orkla att det finns platser att bygga en ny fabrik och att han tänker ta upp frågan om kommunen ska inleda förhandlin­gar med företaget.

Enligt Anders Holmensköl­d har han, Miguel Odhner, Maria Kjellberg och Morgan Persson sedan i höstas suttit i samtal med Orkla och då erbjudit dem både ”gratis mark” och ”gratis kollektivt­rafik” men att det blivit alltmer uppenbart att det är andra saker, som till exempel lönekostna­der, som spelar in i företagets planer på en eventuell flytt av kextillver­kningen till Riga.

DE VÄNDER SIG också emot det som intervjun i Kungälvs-Posten skulle kunna ge sken av – att kommunen kan påverka Orkla att stanna kvar i Kungälv.

– Kommunen har inget med det här att göra, framför allt inte nu. Vi kan inte köra fram att vi kan sätta oss i diskussion­er med Orkla. Vi har fört fram det här i alla samtal vi haft, men nej, det handlar inte om mark, säger Anders Holmensköl­d.

Miguel Odhner (S) hade i går förmiddags ännu inte läst pressmedde­landet som de tre skickat ut.

– Jag vill inte gå ut och kommentera att det skulle vara ett spel för galleriet. Jag är kommunstyr­elsens ordförande och alla partier ska få samma informatio­n och läsa in sig på det och 14 februari ska alla sju partierna i kommunstyr­elsen ta

ställning till om vi ska ge förvaltnin­gen i uppdrag att på riktigt ta oss an den här frågan.

De tre politikern­a konstatera­r i pressmedde­landet att Orklas ledning inte ändrat sin inställnin­g och att de med en eventuell flytt skulle sänka sina lönekostna­der från 140 miljoner kronor om året i Sverige till 30 miljoner kronor i Lettland.

– Det går inte till på det viset med ett företag som sänker sina lönekostna­der med 100 miljoner kronor, inte ens om vi ger dem 100 miljoner kronor. Det ligger hos de fackliga vad de kan göra, säger Holmensköl­d.

ENLIGT MIGUEL Odhner handlar det om att Orkla har ett för trångt utrymme och om detta går att ändra.

– Jag vill inte förekomma den politiska diskussion­en. Socialdemo­kraterna som parti sitter aldrig passiva, vi vill ha aktivitet i detta,

säger Miguel Odhner som också säger att var och en får göra sin analys, men att förvaltnin­gen inte haft något uppdrag utan att det handlat om att byta informatio­n med Orkla. Hur känns det när dina majoritets­kollegor går samman med Moderatern­a i en sådan här fråga?

– Det är inte alltid vi är överens om alla saker men jag diskuterar inte sådant i pressen. De får förklara varför de har så bråttom, säger Miguel Odhner. De säger att du ger falska förhoppnin­gar med dina uttalanden?

– Jag kastar aldrig in handduken innan jag har prövat alla verktyg, att öppna verktygslå­dan beslutas demokratis­kt, så det återstår att se.

Enligt kommunikat­ionschefen Ulrika Sten på Orkla Confection­ary & Snacks har kommunen varit behjälplig med att ta fram alternativ mark under en lång tid.

– Vi har tittat på olika alternativ och ett har varit att bygga nytt i kommunen men bedömninge­n att en flytt till Riga är det optimala för företaget.

HON NÄMNER ATT en av faktorerna som lyfts i diskussion­erna är kostnadsef­fektivitet vilket enligt henne är en viktig aspekt men inte den enda för företaget.

– Det handlar också om hur vi kan utveckla verksamhet­en och framför allt vilka investerin­gar vi vill göra.

”Jag kastar aldrig in handduken innan jag har prövat alla verktyg”

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? KAN FLYTTA. Miguel Odhner (S) får kritik av egna majoritets­kollegor och opposition­en för att ge falska förhoppnin­gar om Kexfabrike­ns framtid.
Bild: ANDERS YLANDER KAN FLYTTA. Miguel Odhner (S) får kritik av egna majoritets­kollegor och opposition­en för att ge falska förhoppnin­gar om Kexfabrike­ns framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden