Göteborgs-Posten

SNART DAGS FÖR EN USA-RESA

- ALEXANDER PIAUGER alexander.piauger@gp.se 031-62 41 51

Under onsdagen blev en dollar värd mindre än åtta kronor och försvagnin­gen kan fortsätta under 2018. För svenskarna innebär det att amerikansk­a varor blir billigare. – Om man kommer iväg om något halvår så blir det nog ganska lagom, säger Richard Falkenhäll,

Den som vill köpa en dollar behöver nu inte ens betala

åtta svenska kronor. Under onsdagen stod kursen som lägst i 7,96, vilket tangerar de lägsta nivåerna under de senaste två åren.

ENLIGT RICHARD Falkenhäll, senior valutastra­teg på SEB, handlar det främst om att dollarn blivit billigare. Mot euron står sig kronkursen relativt oförändrad.

– Primärt är det dollarn som har försvagats. För ett år sedan rörde vi oss kring nio kronor, och det är en ganska tydlig nedgång sedan dess, säger han.

Vad beror den på?

– Det är ett antal olika faktorer som ligger bakom. Bland annat handlar det om vad man kan förvänta sig av centralban­kspolitike­n. Det har växt fram förväntnin­gar att den Europeiska centralban­ken kan röra sig lite snabbare mot en normaliser­ing, vilket på sikt kommer att minska ränteskill­naderna mellan eurozonen och USA, säger han.

I sin konjunktur­rapport spår Swedbank att dollarn kommer att vara fortsatt svag: ”Eftersom Riksbanken snart börjar höja reporäntan förväntar vi oss också att den svenska kronan stärks mot viktiga handelspar­tners valutor” skriver de och förutspår att en dollar kommer att kosta 7,66 kronor vid årets slut. UNDER TORSDAGEN SLÄPPER också SEB en ny prognos, de spår att dollarn kommer att bli ännu billigare. Enligt prognosen kommer den att stå i 7,70 om ett halvår – och innan årets slut kommer en dollar att kosta under 7,50 svenska kronor.

– Om vi tittar mot kronan så kommer vi absolut att se en ännu svagare dollar. Det är väldigt svårt att försöka spå längre än ett år fram i tiden, men man kan väl tänka sig någon typ av stabiliser­ing efter den här nedgången, säger Falkenhäll.

Då ska man alltså boka sina USA-biljetter ganska snart?

– Ja, om man kommer iväg om något halvår så blir det nog ganska lagom.

 ?? Bildmontag­e: GP ?? PASSA PÅ. Om man kommer iväg till USA om något halvår blir det prisvärt.
Bildmontag­e: GP PASSA PÅ. Om man kommer iväg till USA om något halvår blir det prisvärt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden