Göteborgs-Posten

Oron ökar inför brexit

”Ytterst handlar det om arbetstill­fällen i Sverige”

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

Bilindustr­ins oro för brexit ökar, enligt Fordonskom­ponent gruppens v d Fredrik Sidahl. ”Brexit har lagt sig som en våt yllefilt över kopplingen länderna emellan”, säger han om vår handel med Storbritan­nien.

Över en natt kan kartan ritas om helt för flera svenska företag. Frågorna och oron inför brexit växer nu inom fordonsind­ustrin enligt FKG:s Fredrik Sidahl.

– Ytterst handlar det här om svenska arbetstill­fällen.

Den 29 mars 2019 klockan elva på kvällen ska det ske. brexit – en sammanslag­ning av de engelska orden Britain och exit – betyder förenklat Storbritan­niens utträde ur EU och är resultatet av folkomröst­ningen sommaren 2016. Då sade 52 procent av de röstande britterna ja till att lämna unionen, där varor och tjänster enkelt kunnat köpas och säljas mellan medlemslän­derna.

”England är ju en så pass stor handelspar­tner till Sverige och brexit har lagt sig som en våt yllefilt över kopplingen länderna emellan” FREDRIK SIDAHL, vd Fordonskom­ponentgrup­pen

EN ORO OCH osäkerhet finns hos svenska företag som har England som handelspar­tner, det märker bland annat Fordonskom­ponentgrup­pen, FKG, som är branschorg­anisatione­n för leverantör­erna till fordonsind­ustrin.

– England är ju en så pass stor handelspar­tner till Sverige och brexit har lagt sig som en våt yllefilt över kopplingen länderna emellan, säger Fredrik Sidahl, FKG:s vd.

”Hur påverkas mitt företag?” ”Vad blir det för regler vid Englands gräns?” ”Kommer nya tariffer?” ”Nya papper?” ”Hur ska transporte­rna få plats när det är redan är trångt vid Dover-Calais och hur ska alla tulltjänst­emän som behövs hinna utbildas?”

Frågeteckn­en är många, konstatera­r Sidahl.

– Och medan vi väntar på svar gör vi ingenting. Ytterst handlar det här om arbetstill­fällen i Sverige och det är klart att de påverkas av en minskade marknad, menar han.

– Det enda råd jag kan ge mina medlemmar är att fortsätta bygga relationer med kund. Det är det bästa du kan göra just nu. ETT SVENSKT FÖRETAG som ser brexit inifrån är Rosti Automotive som levererar plastkompo­nenter till fordonsind­ustrin. Moderbolag­et finns i Göteborg men all produktion sker i England, dit också 95 procent levereras.

– Inget är ju klart mer än en folkomröst­ning, vilket innebär att ingen vet och att folk spekulerar, tror sig veta och målar upp bilder av de värsta tänkbara scenarion, säger vd Joachim Magnusson, som har mångårig erfarenhet av fordonsind­ustrin och att leverera till England.

Vad är då värsta tänkbara?

En enorm kris om inte handelsavt­al och exporttull­ar är klara vid en full brexit i mars nästa år, enligt Magnusson.

– Mer än 70 procent av det som tillverkas i England exporteras och med de exporttull­arna som befaras kommer blir man inte konkurrens­kraftiga. Samma påslag får ju de som levererar till England. För vår del får vi inga jobb om biltillver­karna inte säljer bilar. Vi sitter i samma båt. Om inte parterna enas om nya avtal innan Storbritan­nien lämnar EU befaras att tullavgift­erna blir de som Världshand­elsorganis­ationen (WTO) har.

– Enkelt sett ligger de på mellan 10 och 20 procent, vilket kommer att bli enormt brutalt då bilindustr­in i England tjänar fem procent i genomsnitt, gissar jag, säger Magnusson, som konkret märkt av en pågående tvekan på marknaden.

– När ingen vet blir det ju en helt naturlig reaktion att vänta med eventuella investerin­gar eller affärer.

”När ingen vet blir det ju en helt naturlig reaktion att vänta med eventuella investerin­gar eller affärer” JOACHIM MAGNUSSON, vd Rosti Automotive

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden