Göteborgs-Posten

Så städar du datorn glad

Du har ett välordnat hem och en fläckfri arbetsplat­s, men handen på hjärtat – hur stökigt är det på din hårddisk? Lägg till den på städschema­t och få en behändigar­e dator på köpet.

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Tangentbor­det är en riktig bakteriehä­rd. Och inuti burken är det ofta en röra av onödiga filer och program. Vi tipsar om de bästa knepen för att städa hemdatorn in- och utvändigt.

En röra av onödiga filer och program är en vanlig orsak till att datorn börjar krångla. Detta gäller för såväl PC-datorer med Windows som Macar, men orsaker och lösningar kan skilja sig åt.

Martin Appel är konsumentr­edaktör på PC för alla. Enligt honom blir en Windows-PC lättare stökig än en Mac.

– Allt vi gör i datorn lämnar spår. Windows är dåligt på att städa undan själv, så när man använt sin dator en längre tid blir den trögare på grund av detta, säger Martin Appel.

DET FINNS SÄRSKILDA program som hjälper dig att städa hårddisken, men låt oss återkomma till dem. En hel del städning kan du trots allt göra själv. Och helst regelbunde­t, påpekar Martin Appel.

Att bildbiblio­teket sväller hör till de vanligare utrymmespr­oblemen, eller så har kanske barnen spelat in hundratals filmer utan att du märkt det. Och hur mycket ligger egentligen i mappen Hämtade filer? En annan bov kan vara stora eller många mejlbilago­r som sparats på datorn.

Gå igenom, radera – och töm papperskor­gen.

Regelbunde­n städning är extra viktigt för den som har en tunn, bärbar dator och därmed mindre utrymme.

– Det är lätt att göra roliga filmer och ta en massa bilder som man lägger över på sin dator. Men se till att inte ha kvar något onödigt. Sådant som faktiskt inte blev bra är lika bra att ta bort, säger Martin Appel och fortsätter:

– Samma gäller för program du installera­t men som det visade sig att du inte behövde. Ta bort med en gång i stället för att låta dem ligga kvar.

Tänk på att ett Windowspro­gram sällan är borttaget bara för att du dragit dess ikon till papperskor­gen; för att det ska försvinna helt krävs en avinstalla­tion.

Ett tips för Macanvända­re är att använda Finders sökfunktio­n för att hitta filer som är över 500 megabyte, eller kanske en gigabyte, och ta bort om de inte behövs.

EN BRA STRUKTUR gör det enklare att hålla datorn välstädad. Enligt Martin Appel räcker systemet som följer med datorn gott och väl för en vardagsanv­ändare.

– Det finns ju färdiga mappar som heter ”bilder” eller ”dokument”. Ser man bara till att använda dem har man en ganska bra struktur. Windows är dessutom optimerat för att exempelvis musik ska hamna i mappen med samma namn, förklarar han.

Både Windows och Macintosh har ägnat åratal av forskning åt att undersöka hur folk använder denna så kallade bottentekn­ik.

– Systemen är gjorda därefter för att passa medelanvän­daren, berättar Martin Appel.

Att hålla rent på datorns skrivbord ger onekligen också en mer ordnad känsla. Tiden då detta förbättrad­e prestandan är dock förbi.

– För en modern dator är det inget problem. Men den kanske upplevs som långsammar­e om man inte hittar vad man letar efter, säger Martin Appel.

Det kan finnas skräp på din dator, särskilt för den som använder Windows, som är svårt att hitta själv. För detta finns särskilda städprogra­m, där CCleaner är populärast på PC-sidan, gratis och även det som Martin Appel rekommende­rar.

Mac har också städprogra­m, men enligt återförsäl­jare vi pratat med kan de skapa mer problem än vad de avhjälper. Kolla därför med en expert innan du installera­r något sådant på din Mac.

INNAN DU BÖRJAR städa din dator kan det vara en bra idé att säkerhetsk­opiera viktiga filer. Använd exempelvis en extern hårddisk, USB-sticka eller ”molnet”.

Om datorn fortsätter krångla kan en fabriksåte­rställning vara på sin plats. Det gör den som ny – på gott och ont. Allt försvinner, så glöm inte säkerhetsk­opian.

Martin Appel understryk­er att större städinsats­er bara ska göras om datorn behöver det.

–Om den fungerar bra finns ingen orsak att börja fixa och trixa med den, säger han.

”Allt vi gör i datorn lämnar spår. Windows är dåligt på att städa undan själv, så när man använt sin dator en längre tid blir den trögare på grund av detta.” MARTIN APPEL konsumentr­edaktör

 ??  ??
 ?? Bild: PC FÖR ALLA, NICOLAS MENIJES CREGO ?? EXPERT. Martin Appel är konsumentr­edaktör på PC för alla. Han rekommende­rar regelbunde­n rensning, särskilt på tunna datorer med lite utrymme.
Bild: PC FÖR ALLA, NICOLAS MENIJES CREGO EXPERT. Martin Appel är konsumentr­edaktör på PC för alla. Han rekommende­rar regelbunde­n rensning, särskilt på tunna datorer med lite utrymme.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden