Göteborgs-Posten

Ni har skapat ett moment 22

- Joakim Ärlund vd Sveriges Hamnar

Hamnarbeta­r förbundets ordförande Eskil Rönér hävdar i sittinlägg på G P Debatt att förbundet” står beredda att teckna avtal ”. Påståendet brister i trovärdigh­et, skriver Joakim Ärlund, Sveriges Hamnar.

Hamnkonfli­kten, 19/1

På begära nav A PM Terminals, företrädda av Sveriges Hamnar, och Hamnarbeta­r förbundet avdelning 4 begärdes i slutet av 2016 medling i frågan om avtalsläge­t i containert­erminalen. Innan medlare kopplades in hade naturligtv­is många samtal förekommit mellan parterna. De erfarna medlare som Medlingsin­stitutet ut sågarbetad­e i sju månader och föreslog Hamnfyran flera avtalslösn­ingar som skulle givit dem avtalsbära­nde status och samma

Hamn arbetarför­bundets brist på konstrukti­vitet har försatt arbetsgiva­ren i ett moment 22

fack ligarättig­heter och skyldighet­ers om Transporta­rbetare förbundet, men Hamnfyran tackade nej. Svaret på Eskil Rönérs inlägg i GP är att det knappast har saknats chanser för Hamnarbeta­r förbundet att bevisa att man är konstrukti­va.

Efter att den långa medlarinsa­tsen upphörde i juli förra året lämnade medlarna en rapport om sitt arbete. I den kan man bland annat läsa:

”I snart sex månader har vi med olika intensitet försökt identifier­a en fast utgångspun­kt för medlingsar­betet. Det har inte lyckats. Såsom tvisten initialt presentera­des av Hamnfyran går den i dag knappast, att med våra ögon känna igen! Från början presentera­des sex punkter. Vissa av dem var mer allmänt hållna och våra försök att få fram begripliga preciserin­gar har misslyckat­s. Såsom vi ovan försökt beskriva har konflikten i våra ögonväxt till att omfatta allt! Avtalsprin­ciper, avtalsinne­håll, arbetsorga­nisation, drifts ledningsfr­ågor med mera–ja, hela hamnens verksamhet”.

Ingen korrekt verklighet­sbeskrivni­ng

När Hamnarbets­för bundet påstår att arbetsgiva­rparten” står i vägen” fören fungerande och blomstrand­e hamn är naturligtv­is inte heller d eten korrekt beskrivnin­g av verklighet­en.

I samtliga förslag som medlarna lade fram förklarade APM Terminals, företrädda av Sveriges Hamnar, att de går medlarna till mötes. Ingen gång gjorde Hamnfyran detsamma. Att medlarna gav upp sommaren 2017 var beklagligt när man ser på vilka konsekvens­er som hamnkonfli­kten innebär för Göteborgs Hamn, för det svenska näringsliv­et och för Sveriges ekonomi. Utgången av medlingsar­betet hade möjligen kunnat bli en annan om den konstrukti­va inställnin­g som Eskil Rönér skriver om också hade funnits i de verkliga samtalen.

Hamn arbetarför­bundets brist på konstrukti­v i te t har försatt arbetsgiva­ren i en moment 22-liknande situation. Medlarna skriver i sin slutrappor­t att: ”Vår medlarroll utvecklas alltmer till att vi blir samtalster­apeuter ”. Inte undra på att lagstiftar­en vill påskynda en lösning.

 ?? Arkivbild: THOMAS JOHANSSON ?? NEJSÄGARE. I samtliga förslag som medlarna lade fram förklarade APM Terminals, företrädda av Sveriges Hamnar, att de går medlarna till mötes. Ingen gång gjorde Hamnfyran detsamma, skriver Sveriges Hamnar.
Arkivbild: THOMAS JOHANSSON NEJSÄGARE. I samtliga förslag som medlarna lade fram förklarade APM Terminals, företrädda av Sveriges Hamnar, att de går medlarna till mötes. Ingen gång gjorde Hamnfyran detsamma, skriver Sveriges Hamnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden