Göteborgs-Posten

VA-taxa kan fördubblas i framtiden

- MÅSTE BETALAS. CARL MOBERG 031-62 40 00 carl.moberg@gp.se

I Göteborg behöver takten för att byta gamla rör fördubblas och stora resurser läggas på stadens byggprojek­t. I år ska förvaltnin­gen utreda hur alla arbeten kommer att påverka VA-taxan.

– Jag tror att vi kommer att behöva ganska höga höjningar av taxan här på sikt, säger Jöran Fagerlund (V), ordförande i kretslopps- och vattennämn­den.

Inom 20 år beräknas Sveriges VAtaxor fördubblas. Men trots stora investerin­gsbehov i Göteborg är förslaget att VA-taxan ska vara oförändrad nästa år. De följande åren föreslås enbart låga höjningar. SKÄLET ÄR ATT man nyligen har bytt redovisnin­gsprincip, vilket innebär att vissa utgifter kan skrivas av över tid. Det fungerar ungefär som att låna av staden.

– Det slår ut kostnaden på flera år. En åtgärd som tidigare kostade 50 miljoner, om vi nu har en avskrivnin­gstid på den på 50 år, blir istället 1 miljon per år, säger Jöran Fagerlund.

Andre vice ordförande i nämnden, Claes Johansson (M), påpekar att det var en ändring man var tvungen att göra på grund av lagstiftni­ngen och som för Göteborg närmare landets övriga kommuner. MEN DET ÄR också en ändring som får konsekvens­er.

– Långsiktig­t kommer det att bli en högre kostnad eftersom vi får massa räntor, säger Claes Johansson.

I en årlig rapport från branschorg­anisatione­n Svenskt Vatten beräknar man att Sverige nationellt behöver öka sina investerin­gar med 35 procent under de kommande 20 åren, vilket motsvarar 4–5 miljarder ytterligar­e per år.

Det innebär att taxorna under samma tid behöver fördubblas om man räknar i dagens penningvär­de.

Jöran Fagerlund tror att Göteborg kommer att ligga något under rikssnitte­t vad gäller ökning eftersom man får en del driftsförd­elar av att vara en storstad.

Han är dock förberedd på att det kan bli rejäla höjningar även i Göteborg framöver. Därtill påpekar han att det också kan bli större årliga svängninga­r i taxan än tidigare. POLITIKERN­A I NÄMNDEN har nu gett förvaltnin­gen i uppdrag att under året utreda hur taxan kan komma att utvecklas i framtiden.

– Men det kommer att vara en levande fråga. Vi kommer att behöva diskutera taxan under många år. Även om vi får en utredning betyder inte det att vi kan klubba en plan för all framtid, säger Jöran Fagerlund.

Kommer göteborgar­na ha råd med höjningarn­a?

– Ja, vatten är ändå oerhört billigt. Jag tror att de flesta också förstår att alternativ­et är väldigt mycket sämre.

”Vi kommer att behöva diskutera taxan under många år” JÖRAN FAGERLUND (V) nämndordfö­rande

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? Byte av gammalt avloppsrör i Bräcke i Göteborg.
Bild: THOMAS JOHANSSON Byte av gammalt avloppsrör i Bräcke i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden