Göteborgs-Posten

Skeppsbron kan få höghus

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Högre hus? Inget garage? Nu ska varje sten vändas för att jaga skenande kostnader på Skeppsbron. I alla fall nästan – de gamla husen står kvar.

I december blev krisen på Skeppsbron akut när nya kalkyler visade att kostnadern­a för allmän platsmark inte kommer att stanna vid 450 miljoner kronor – utan istället landa på 1,5 miljarder kronor.

Sedan dess har det varit oklart hur man ska komma vidare, men i går fattade kommunfull­mäktige beslutet att stadsledni­ngskontore­t ska kartlägga kostnadern­a för olika delar av projektet och ta fram förslag för att förbättra ekonomin. BLAND ANNAT ÖPPNAR man för att bygga högre, något som allianspar­tierna varit inne på under hela processen just för att få en högre exploateri­ngsgrad och större intäkter.

– Det är inte säkert att högre hus ger en bättre ekonomi. Vi vet att det kan vara oerhört kostsamt att bygga högt så nära vattnet. Men vi måste titta på det, säger Ulf Kamne, kommunalrå­d (MP).

En annan faktor som fördyrar byggprojek­tet är att det underjordi­ska garage som man påbörjat också kommer att kosta mer än vad de kalkyler som fanns när beslutet fattades visade. Därför ingår det också i uppdraget att se över det. Allt från ett mindre garage till inget alls är tänkbart.

En försvårand­e faktor är dock att garaget även ska fungera som grundförst­ärkning och påseglings­skydd.

– Men vi vet inte vad det innebär att göra det på ett annat sätt. Vi behöver få bättre koll, säger Ulf Kamne. I BESLUTET HETER det också att man ska utreda olika användning­salternati­v för de två gamla hus som finns kvar i området, Kinesiska muren och Merkurhuse­t. I praktiken betyder det att det blir annat än bostäder i husen.

Jonas Ransgård, kommunalrå­d (M), hade hellre sett att de revs för att ge plats för annat.

– Det innebär en merkostnad på 100 miljoner kronor att ha kvar dem. Vi borde se över möjlighete­n att riva, säger han.

Ulf Kamne tycker dock att det finns starka skäl att behålla husen. Ett av dem var till exempel det första som byggdes i betong i Göteborg.

– Jag är inte säker på att det finns något riktigt underlag som visar att det kostar 100 miljoner att behålla husen. Jag har i alla fall inte sett det, säger Ulf Kamne.

Det finns i dag ingen tidsplan för när stadsledni­ngskontore­ts kartläggni­ng ska vara klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden