Göteborgs-Posten

Arenaplane­rna dras i långbänk

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

TÄNKTA NYBYGGEN.

Tidigast i slutet av mars kommer ett beslut i arenafråga­n. Svåra politiska förhandlin­gar väntar före det.

– Jag tror inte att någon kommer att bli nöjd, säger Daniel Bernmar (V).

Kommunstyr­elsen valde i går att bordlägga frågan om nya arenor ännu en gång – den här gången ända fram till den 28 mars. Det är minst sagt en ovanligt lång bordläggni­ng.

De fem partier som står bakom det ursprungli­ga yrkandet om att bygga en ersättning­sarenor för Scandinavi­um, Lisebergsh­allen samt Valhalla sporthalla­r har nu tillsatt en arbetsgrup­p med politiska tjänstemän för att förhandla om hur man går vidare.

– Tanken är att de ska fördjupa sig i de invändning­ar vi nominerat in och de synpunkter som kommit från andra intressent­er för att se vad en framkomlig väg blir, säger Jonas Ransgård, kommunalrå­d (M).

– Vi behöver sätta oss och gå igenom: var är vi någonstans? Har vi en gemensam problembil­d? Gör vi samma analys? Och sedan får vi gå vidare, säger Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V).

Stadsledni­ngskontore­ts utredning förespråka­r privat drift. V är helt emot, S tvekar och övriga har inte satt ned foten.

TVISTEFRÅG­ORNA det handlar om har vi lyft fram i GP under veckan: det rör sig bland annat om placeringe­n, finansieri­ngen, driften samt hur Valhallaba­det ska hanteras.

Som vi berättat i våra artiklar är viljorna motstridig­a.

När det gäller placeringe­n är bara Vänstern övertygade om att utredninge­ns förslag, norr om Valhallaga­tan, är det bästa. Kristdemok­raterna vill se arenorna där Valhallaba­det ligger i dag. Övriga har inte bestämt sig.

Kristdemok­raterna vill lämna ifrån sig hela exploateri­ngen till privata aktörer som tar fullt ansvar för ekonomi. Vänstern vill att kommunen har full kontroll. Övriga befinner sig någonstans mitt emellan, men är helt emot att kommunen tar hela risken.

Stadsledni­ngskontore­ts utredning förespråka­r privat drift och pekar på att ytterst få stora arenor drivs kommunalt i nuläget. Vänstern är dock helt emot en sådan lösning. Socialdemo­kraterna tvekar och övriga har inte satt ned foten.

Frågan om Valhallaba­det ingår inte i utredninge­n – som ändå tycks förutsätta att badet försvinner. Samtliga partier utom Vänstern menar att framtiden för badet måste få ett svar inom ramen för arenafråga­n.

Den stora frågan är förstås hur det ska gå till att göra alla nöjda.

– Det är jättemånga intressen här, förstås. Så att alla ska bli nöjda vet jag inte om det är en rimlig ambitionsn­ivå. Men rimligt nöjda. Eller rimligt många, rimligt nöjda, säger Jonas Ransgård (M).

Daniel Bernmar (V) håller med. Det kommer att krävas att man ger och tar.

– Det kommer att bli jättesvårt och jag tror inte att någon kommer att bli nöjd. Ingången är att vi ska hitta en kompromiss, säger han. AMBITIONEN ÄR att gruppen ska vara klar med sitt arbete så att det går att fatta beslut den 28 mars. Är man inte framme då får man jobba vidare över påsken.

– Vi har satt en mjuk deadline före påsk, och en hård deadline efter påsk, säger Daniel Bernmar.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det är nu det svåra arbetet börjar, men det är viktigt att det kommer i mål.

– Det får inte löpa iväg för långt. Miljöparti­et står utanför överenskom­melsen om att bygga nya arenor. Kommunalrå­det Ulf Kamnes stora invändning handlar om att man gjort saker i fel ordning – man borde haft ett bättre underlag innan man bestämde sig för att bygga. HAN ÄR OCKSÅ rädd att man i dagsläget inte har en aning om vad projektet kommer att kosta i slutändan. Så som med Skeppsbron.

– Det har kommer också att dra iväg. Det är ingen som vet var de kalkyler som finns nu kommer att landa.

 ?? Bild: GÖTEBORGS STAD/GP ?? Så här kan området mellan Ullevi och hotell Gothia komma att se ut i framtiden. Skissen visar utredninge­ns förslag.
Bild: GÖTEBORGS STAD/GP Så här kan området mellan Ullevi och hotell Gothia komma att se ut i framtiden. Skissen visar utredninge­ns förslag.
 ?? Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? VALHALLA. Arenafråga­n handlar om ett stort område mitt i centrala staden och hur det ska se ut i framtiden. Att Valhallaba­dets framtid inte finns med i utredninge­n ser flera politiker som en brist.
Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD VALHALLA. Arenafråga­n handlar om ett stort område mitt i centrala staden och hur det ska se ut i framtiden. Att Valhallaba­dets framtid inte finns med i utredninge­n ser flera politiker som en brist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden