Göteborgs-Posten

Livsfarlig trend har nått Göteborg

- GABRIELLA ELBIED PETTERSSON gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se

Den livsfarlig­a aktivitete­n rooftoppin­g, där människor tar sig upp på höga byggnader och fotar sig själva, sprider sig snabbt över världen – även till Göteborg. Företeelse­n har medfört dödsfall runt om i världen. – Det säger nästan sig självt att det är väldigt farligt, säger Peter Adlersson vid polisen.

Det räcker med några sökningar i sociala medier för att se den nuvarande trenden som innebär att utmana ödet på svindlande höjder. Detta trots att det ofta är olagligt och kan innebära risk för livet.

EFTER NÅGRA KLICK på Youtube hittar man även flera personer som sysslar med rooftoppin­g i Göteborg. En av dem är Erik, som är i 20-årsåldern. Han började för några år sedan att ta sig upp på mindre tak för att sedan öka svårighets­graden. Enligt honom handlar rooftoppin­g om att ta sig till hustak, kranar, master och andra höga byggnader som allmänhete­n inte har tillgång till.

– För mig är det något tilltaland­e med att kunna ta sig dit andra inte kan ta sig. Andra faktorer är fina vyer, spänning och att det ofta är bra platser för fotografer­ing, säger han.

Erik har klättrat på flera Göteborgsk­arakterist­iska byggnader som hamnkranar­na, Lisebergsh­julet och Gothia Towers. I takt med att fenomenet spridit sig har också flera personer dött när de klättrat på höga höjder oskyddade.

HAN ÄR MEDVETEN om att ett litet misstag eller en missbedömn­ing kan leda till att han förlorar livet. Men när det gäller säkerhet lämnar Erik inget åt slumpen, säger han.

– För att göra något på hög höjd så behöver man vara säker på att man klarar av samma sak på marknivå 1 000 gånger av 1 000. Min kroppskänn­edom kommer från över tio års parkourträ­ning. Man behöver även full uppmärksam­het på sin omgivning, det inkluderar bland annat att bedöma hållbarhet och känna om ytor är hala innan man beträder dem. MÅNGA AV DE konstrukti­oner som används för att klättra upp i är privata och olagliga att beträda. Men polisen i Göteborg har inte stött på fenomenet, enligt vad Peter Adlersson, presstales­person vid polisen region Väst, känner till.

– Det är inget jag hört talas om. Men om någon går in på privata områden så kan det röra sig om olaga intrång och går någonting sönder kan det handla om skadegörel­se, säger han och pekar också på riskerna:

– Proffs som klättrar är noga med säkerhetsl­inor och om man inte använder det så är det klart att det är livsfarlig­t att ge sig upp på höga byggnader och master. Regnar det så blir det ju halt. Det säger sig nästan självt att det är väldigt farligt, säger han.

SOMMAREN 2017 BLEV en man som klättrade upp för Höga kustenbron i Västernorr­land polisanmäl­d för olaga intrång. Sker klättringe­n vid sådana platser kan det även röra sig om trafikbrot­t enligt Peter Adlersson.

– Om det sker på sådana platser kanske man leder uppmärksam­heten till något annat än trafiken.

 ?? Bild: PRIVAT ?? OSÄKERT NÖJE. Så här kan rooftoppin­g se ut. ”Erik”, som är intervjuad i artikeln, promenerar på en hamnkran i centrala Göteborg.
Bild: PRIVAT OSÄKERT NÖJE. Så här kan rooftoppin­g se ut. ”Erik”, som är intervjuad i artikeln, promenerar på en hamnkran i centrala Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden