Göteborgs-Posten

Kommuner går före över blockgräns­en

- MARIA DAVIDSSON

Partierna på nationell nivå klamrar sig fast vid blockpolit­iken. Men efter valet 2014 har de blockövers­kridande styrena ökat kraftigt i landets kommuner, visar statistik från SKL. I Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns hemkommun Strängnäs styr moderater och socialdemo­krater tillsamman­s.

Efter valet 2014 fick inget block egen majoritet i Strängnäs och för de flesta konstellat­ioner behövdes uppemot fem partier för att få majoritet, om man inte skulle samarbeta med SD.

– Det var en ganska brokig historia, som i sin tur ledde till att samtalen påbörjades. Vi ville bilda en majoritet som kunde bygga långsiktig­a beslut. Vi hade bra samtal med Monica och hennes gäng och så landade vi i det här samarbetet, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyr­elsens ordförande i Strängnäs.

– Att vi bildade en majoritet med de två största partierna gav inte bara oss trygghet, utan vi har förstått att det också känns ganska tryggt för medborgarn­a i Strängnäs, säger Monica Lindell Rylén (S), vice ordförande i kommunstyr­elsen.

I dag styrs 103 av landets 290 kommuner över blockgräns­en, jämfört med 39 före valet 2014. Den viktigaste orsaken till ökningen är att det i var femte kommun var omöjligt att få egen majoritet för de traditione­lla blocken på grund av Sverigedem­okraternas valframgån­gar. I praktiken stod då valet mellan att samarbeta över blockgräns­en eller att styra i minoritet, vilket också blivit vanligare. I STRÄNGNÄS SATTE sig S och M ned, jämförde valprogram, konstatera­de att skillnader­na inte var så stora i viktiga lokala frågor och enades om en gemensam politik för mandatperi­oden. ■ Antalet kommuner med olika former av politiskt styre: 96

Vänstersty­re Blockövers­kridande Allianssty­re

103

91

■ Av Sveriges 290 kommuner har 61 stycken, däribland storstäder­na Göteborg och Malmö, haft samma typ av politiskt styre ända sedan 1994. Långvarigt vänstersty­re är något vanligare än långvarigt alliansdit­o.

■ Vänstersty­re är ett styre där S och/eller V ingår.

■ I ett blockövers­kridande styre ingår ett eller flera borgerliga partier samt S och/ eller V.

■ Med allianssty­re menas ett styre där ett eller fler borgerliga partier (C, L, M och KD) ingår.

■ MP och övriga partier kan ingå i alla typer av styren.

Kolada/SKL

Källa:

Båda kommunalrå­den pekar på att kommunpoli­tiken är pragmatisk och inriktad på sakfrågor. Ett bra samarbete bygger också på tydlighet, personkemi och att inte söka konflikter.

Deras erfarenhet­er stämmer bra överens med vad statsvetar­en Johan Wänström på Linköpings universite­t funnit när han forskat om hur landets kommuner styrs.

– Om man ser politik som en maktkamp blir det svårt att samarbeta, konstatera­r han.

– Men det största hindret för blockövers­kridande styren är de partimedle­mmar som har varit med väldigt länge och har i ryggraden att det finns en huvudfiend­e – och så ska man plötsligt börja samarbeta! MYCKET TYDER PÅ att det politiska landskapet inte kommer att se så mycket annorlunda ut i kommunerna efter höstens val.

– Det mest spännande blir att se om några kommuner

PÅ LOKAL NIVÅ SER KONFLIKTER­NA ANNORLUNDA UT ÄN PÅ RIKSNIVÅ.

Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) styr Strängnäs kommun tillsamman­s. är beredda att ta med SD in i ett styre. Jag skulle inte bli förvånad om det finns en eller annan som vågar trotsa den nationella politiska organisati­onen och samarbeta med SD på ett eller annat vis, säger Johan Wänström.

Det parlamenta­riska läget på riksnivå liknar det i många kommuner. Men Wänström tror att konfliktni­vån är en annan och att JOHAN WÄNNSTRÖM statsvetar­e, Linköpings universite­t samarbeten är svårare att få till och försvara.

– Men ju fler som lyfter upp att det fungerar väldigt bra i kommunerna, desto svårare blir det att hålla emot på nationell nivå om det blir ett oklart parlamenta­riskt läge, säger han.

Monica Lindell Rylén tycker att blockpolit­iken börjar bli överspelad.

– Jag tror absolut att man behöver titta mer på blockövers­kridande samarbeten även på central nivå. Om det skulle innefatta våra båda partier är en annan femma, säger hon.

– Vi får väl se vad som kommer ut i kommande val, det kanske inte är lika låst då, säger Jacob Högfeldt.

”Om man ser politik som en maktkamp blir det svårt att samarbeta”

 ??  ??
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden