Göteborgs-Posten

Så minskas den höga frånvaron

- LASSE ANDREE och KARINA HANSSON 031-86 84 28 molndal.harryda@gp.se

En hög frånvaro och en ökning av anmälninga­rna om kränkande behandling är två problem som pekas ut i en revisionsr­apport som gjorts om Nösnäsgymn­asiets verksamhet.

I rapporten konstatera­s att gymnasiet har hög frånvaro och det skett en ökning av anmälninga­rna om kränkande behandling.

Nösnäsgymn­asiet i Stenungsun­d arbetar sedan ett par år med att öka närvaron och numera mäts både den lovliga och olovliga frånvaron kontinuerl­igt och sammanstäl­ls. Dessutom finns handlingsp­laner för alla elever som är borta mer än 20 procent av tiden. ENLIGT HELENE Petersson, verksamhet­schef över Nösnäsgymn­asiets fyra enheter, har frånvaro rapportera­ts in av lärare men den har inte sammanstäl­lts tidigare.

– I ett av våra politiska mål står det att fler ungdomar ska fullfölja sin gymnasieut­bildning och det jobbar vi vidare med. När det gäller frånvaron har vi handlingsp­laner för det. Vi har jobbat med dem och frånvarora­pportering­en under ett par år och vi har en ny rutin från 2016/17.

Enligt Helene Petersson är frånvaron inte så hög längre i de vanliga programmen, men bland nyanlända elever i sprint-språkintro­duktionen är den fortfarand­e hög.

– Vi har ett fortsatt arbete att göra med eleverna i språkintro­duktionen. Eleverna inom denna målgrupp har ofta olika boendeform­er och flyttar ofta runt. Det kan då vara svårt att få till bra rutiner med aktuella boenden. Detta har vi nu arbetat med och vi börjar få till en bra struktur och bättre kontakt med alla olika boendeform­er. REVISORERN­A TAR också upp en ökning av antalet anmälninga­r om kränkande behandling. De oroas dock i rapporten över mörkertale­t och att inte tillräckli­ga analyser görs av kränkninga­rna.

– Vi har ett system för rapporteri­ng om kränkande särbehandl­ing som heter Skalman som vi har jobbat med sedan 2015 och vi har tittat över anmälninga­rna. Rektorerna på varje enhet har uppdaterat sina handlingsp­laner och internutbi­ldar sin personal. Anmälninga­rna ska öka, vi hade exceptione­llt låga antal, vi har dubblerat anmälninga­rna i Skalman. Men det behöver inte betyda att vi har fler kränkninga­r, men de är synliga nu när arbetet pågår.

Revisionsr­apporten lyfter även upp att elever hoppar av gymnasiet som en risk, men Helene Petersson uppger att avhoppen inte är så många och att skolan har börjat mäta dessa på en övergripan­de nivå för att kunna se att de minskar.

– Att vi mäter detta hänger ihop med det Kommunala Aktivitets­anasvaret – KAA, då alla ungdomar 16–20 år ska vara i en aktivitet, gärna utbildning.

Under 2017 redovisade skolan ett delårsresu­ltat där 82 procent fullföljde utbildning­en mot 74 procent 2016.

Revisionsr­apporten har godkänts av kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen ska yttra sig om den senast 12 mars 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden