Göteborgs-Posten

Sms-kritik mot Trump spårlöst borta

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK

Utredninge­n av Donald Trumps påstådda Rysslandsk­ontakter inför valet har hamnat i skottglugg­en sedan Trump-kritiska sms försvunnit. Meddelande­na skickades till och från en FBI-agent som senare hade en ledande post i utredninge­n.

FBI-agenten Peter Strzok och FBI-anställda advokaten Lisa Page inledde en kärleksaff­är när de deltog i utredninge­n av Hillary Clinton som förlorade presidentv­alet mot Donald Trump. Kärlekspar­et skickade tiotusenta­ls sms till varandra, där många av dem uttryckte stöd för Clinton och avsky för Trump. STRZOK BLEV SENARE indragen i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av uppgifter om att Trumps stab haft kontakt med Ryssland under valkampanj­en. I juni 2017 utsågs Strzok till att bli en av de ledande utredarna i fallet, men bara två månader senare sparkades han sedan sms-konversati­onen blivit känd.

Nu får justitiede­partemente­t hård kritik från Republikan­erna sedan det blivit känt att FBI inte har kvar flera månaders sms-konversati­oner mellan Peter Strzok och Lisa Page på grund av påstådda tekniska problem. REPUBLIKAN­EN John Ratcliffe, ledamot i Representa­nthuset, säger till Fox News att det finns grund att ställa sig frågan om Strzok och Page varit partiska i utredninge­n, och att det kan ha funnits ett hemligt sällskap inom FBI och justitiede­partemente­t som kan ha motarbetat Trump.

– Det får dig faktiskt att fundera, säger Ratcliffe till tv-kanalen.

– Det är möjligt att textmeddel­ande verkligen försvann, kanske är det ännu ett märkligt sammanträf­fande.

Donald Trump kommentera­r uppgiftern­a på Twitter: ”I en av de största händelsern­a på länge säger FBI nu att det saknas fem månaders textmeddel­anden mellan älskarna Strzok

Enligt The Washington Post vill Mueller förhöra Trump inom kort

och Page, kanske 50 000, och allt på bästa sändningst­id. Wow!” MEN TRE DEMOKRATER i representa­nthuset, däribland Jerrold Nadler, skriver i ett uttalande att kritiken endast syftar till att underminer­a Robert Muellers utredning av Trump.

Uppgiftern­a om de försvunna textmeddel­andena blev kända i samband med att USA:s justitiemi­nister Jeff Sessions hördes i utredninge­n. Mueller, tidigare FBI-chef, har redan åtalat flera av Trumps tidigare anställda. Att han nu hört Sessions kan vara ett tecken på att åklagaren närmar sig presidente­n.

Enligt The Washington Post vill Mueller höra Trump inom de kommande veckorna, om avskedande­t av säkerhetsr­ådgivaren Michael Flynn och FBI-chefen James Comey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden