Göteborgs-Posten

Lula fick förlängt fängelsest­raff

- JURIDISK PRÖVNING. Förhandlin­garna i appellatio­nsdomstole­n HELENA NORDENBERG

Korruption­sdomen mot Brasiliens populäre expresiden­t Lula da Silva står fast. Straffet skärps dessutom från drygt nio år till tolv års fängelse. Utslaget i domstolen försämrar hans chanser att ställa upp i presidentv­alet.

Appellatio­nsdomstole­ns beslut att domen förra året, där det konstatera­des att Lula tagit mot stora belopp i mutor av ett byggbolag, är korrekt kom efter flera timmars förhandlin­g. EXPRESIDEN­TEN anlände på tisdagskvä­llen, lokal tid, till Porto Alegre i södra Brasilien där domen mot honom förkunnade­s. Lula da Silvia deltog där i en demonstrat­ion tillsamman­s med sina i Porto Alegre. anhängare på platsen Esquina democrátic­a i stadens centrum.

Lula vägrar ge upp sin kamp, var budskapet.

Ett stort säkerhetsp­ådrag fanns på plats och militärpol­is stod posterade utanför domstolen i Porto Alegre för att undvika orolighete­r i samband med domen, rapportera­r brasilians­ka medier.

Samtidigt som Arbetarpar­tiets anhängare anordnade demonstrat­ioner på olika håll, till stöd för Luiz Inácio Lula da Silva – som var Brasiliens president i två omgångar 2001–2011 – höll aktivister på högerkante­n sina egna demonstrat­ioner mot honom. MEN NÄR DOMSTOLENS besked kom befann sig Lula da Silvia långt från Porto Alegre – i Säo Paolo, där han talade till sina anhängare.

I juli i fjol dömdes Lula da Silva, grundare av Arbetarpar­tiet PT och av många brasiliane­r betraktad som något av en landsfader, till nio och ett halvt års fängelse för korruption­sbrott. Appellatio­nsdomstole­ns utslag kan vara avgörande för Lulas chanser att ställa upp i presidentv­alet i oktober. Om domen mot honom däremot hade rivits upp skulle inga hinder funnits för honom att ställa upp i valet. NU NÄR DOMEN står fast förhindrar det honom från att kandidera, eftersom en federal lag omöjliggör en kandidatur. Men samtidigt ger brasilians­k lagstiftni­ng och rättspraxi­s visst utrymme för en annan tolkning vilket skulle kunna göra det möjligt för Lula da Silva att ändå ställa upp – om han ännu en gång överklagar domen och förutsatt att valmyndigh­eterna tillåter det tills en högre instans har tagit ställning i målet.

– Inom PT ses det här som något av den sista striden. Och om Lula fälls har Arbetarpar­tiet ingen plan B och man har inte ens utsett någon annan kandidat som kan ta hans plats. Det måste ses i ljuset av den starka ställning som Lula har inom partiet som dess ständige främste ledare, sade Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t, innan domstolens besked kom.

Arbetarpar­tiet har ingen plan B. De har inte ens utsett någon annan presidentk­andidat.

 ?? Bild: MARCELO CHELLO ?? FOLKKÄR. Expresiden­ten Luiz Inácio Lula befann sig i Sao Paolo när den skärpta fängelsedo­men avkunnades i en appellatio­nsdomstol i Porto Alegre.
Bild: MARCELO CHELLO FOLKKÄR. Expresiden­ten Luiz Inácio Lula befann sig i Sao Paolo när den skärpta fängelsedo­men avkunnades i en appellatio­nsdomstol i Porto Alegre.
 ?? Bild: SYLVIO SIRANGELO ?? I juli förra året dömdes expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva – som var Brasiliens president i två omgångar 2001–2011 – till nio och ett halvt års fängelse för korruption­sbrott.
Om domstolen hade rivit upp domen skulle Lula da Silva kunna kandidera...
Bild: SYLVIO SIRANGELO I juli förra året dömdes expresiden­ten Luiz Inácio Lula da Silva – som var Brasiliens president i två omgångar 2001–2011 – till nio och ett halvt års fängelse för korruption­sbrott. Om domstolen hade rivit upp domen skulle Lula da Silva kunna kandidera...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden