Göteborgs-Posten

Stinkande problem längs Libanons kust

- SOFIA ERIKSSON

Sopkrisen i Libanon har förvärrats av ett oväder som har spolat upp skräp längs kusten. Landets regering kritiseras för sin oförmåga att hitta en hållbar lösning för avfallshan­tering.

Stinkande högar av plast har blåst i land längs med den libanesisk­a kusten. Samtidigt som skräpplock­are har kommendera­ts ut för att städa riktas återigen kritik mot landets soppolitik.

I juli 2015 stängdes Libanons största soptipp, utan att politikern­a kunnat enas om en ny plats för avfallet. Som en följd växte såväl skräpberge­n på Beiruts gator som allmänhete­ns SAMI GEMAYEL opposition­spolitiker

Libanons premiärmin­ister Saad al-Hariri har beordrat att stränderna snabbt ska städas upp, efter det att en vinterstor­m fört med sig sopor inåt land.

SOPBERG.

missnöje – varpå flera deponier öppnades längs med kusten. MEN ENLIGT KRITIKER har åtgärderna kantats av korruption, mygel och dålig planering.

– Den som försvarade och tillät deponier längs kusten ska hållas ansvarig för denna katastrof, sade opposition­spolitiker­n Sami Gemayel på en presskonfe­rens, enligt BBC.

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch riktar i sin tur kritik mot att avfall bränns på öppna tippar och därmed innebär hälsoriske­r, i synnerhet för barn och äldre.

”Även om regeringen har flyttat soporna från Beiruts gator, fortsätter de över 900 öppna soptipparn­a att utgöra miljö- och hälsoriske­r över hela landet. Regeringen måste visa ledarskap och ta fram en lösning som respektera­r människors rätt till hälsa” skriver HRW.

”Den som tillät deponier längs kusten ska hållas ansvarig”

 ?? Bild: HUSSEIN MALLA ??
Bild: HUSSEIN MALLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden