Göteborgs-Posten

GP:s medarbetar­e kan få bokpris

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK 031-62 42 36 eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

Sveriges Författarf­örbund har nominerat författare till fem böcker till Katapultpr­iset, priset som delas ut till 2017 års bästa skönlitter­ära debut. En av debutanter­na är GP:s litteratur­kritiker Gordana Spasic. Grattis till nominering­en.

–Tack! Det var oväntat eftersom det är en flerspråki­g diktsamlin­g och två debutanter med gemensam röst. Inte något man tänker sig rakar hem priserna.

Du har skrivit boken Familieepo­s tillsamman­s med Johanna Frid och båda är förstås nominerade till priset . Hur var det att skriva kollektivt?

– Det är det bästa som hänt mitt skrivande. Jag känner mig ofta hämmad av fjortisfil­osofiska funderinga­r över varför jag skriver, fåfängan i det. I det här fallet var det uppenbart att jag skrev för Johanna, att hon lyssnade, och att det var värdefullt.

Hur inleddes ert samarbete?

– Vi läste varandras texter på internet och inledde ett ännu pågående samtal som Familieepo­s är en del av.

Familieepo­s är en poesibok om familj och familjerel­ationer. Dikterna rör sig mellan svenska och danska, hur funderade ni kring flerspråki­gheten som grepp?

– Vi märkte att vi tog till danskan när det gällde att skapa distans, när det tog emot att berätta. Mycket i boken hade nog förblivit oskrivet utan danskan. Tack för allt, Danmark.

Det här är er debutbok. Vad skriver du på just nu?

– Jag skriver på domar och beslut på den domstol jag arbetar på och så litteratur­kritik för GP förstås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden