Göteborgs-Posten

Därför läggs utredninge­n ned

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

Den tidigare praktikant­en polisanmäl­de Lasse Kronér för att han skickat opassande sms till henne. En förundersö­kning startade rörande sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning samt sexuellt ofredande mot SVT-profilen. Nu läggs utredninge­n ner.

Den 20 oktober förra året gjorde en kvinna en polisanmäl­an mot SVT-profilen Lasse Kronér.Enligt Expressen hade Kronér skickat hundratals sms till kvinnan under inspelning­en av SVT:s underhålln­ingsprogra­m Doobidoo för några år sedan, då kvinnan var praktikant på kanalen.

– Det var frågor om han skulle skicka bilder på sig själv naken och om vi skulle ligga, sa hon till tidningen.

SVT utredde då frågan internt och kom fram till att Kronér betett sig på ett oacceptabe­lt vis. Han fick en varning och frågan ansågs vara utredd.

Men kvinnans polisanmäl­an i höstas ledde till att en förundersö­kning rörande sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning samt sexuellt ofredande inleddes. EFTER POLISANMÄL­AN sig Lasse Kronér i GP: försvarade

– Det här handlar om en flört från två håll. När jag förstod att jag hade gått för långt så bad jag om ursäkt. Om en av parterna i en sådan konversati­on känner sig trängd så måste man ju backa och be om ursäkt.

Han berättade att han och kvinnan senare var ett par under en period. Men enligt uppgifter till Expressen ska kvinnan ha känt sig tvingad att ingå en sexuell relation med honom.

Under utredninge­n har det hållits förhör, framförall­t med kvinnan men också med vittnen i syfte att få uppgifter om Kronérs ställning i förhålland­e till kvinnan. OCH NU, DRYGT tre månader efter att polisanmäl­an gjordes, har kammaråkla­gare Stefan Lind beslutat att lägga ner förundersö­kningen.

– De formella förutsättn­ingarna för de två brottsrubr­iceringarn­a har inte uppfyllts och då kan man inte fortsätta, säger Stefan Lind.

Åklagaren skriver i beslutet att förutsättn­ingarna för brottet sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning är att ”gärningsma­nnen uppsåtlige­n ska ha förmått målsägaren att företa eller tåla en sexuell handling genom att allvarligt missbruka att målsägaren har befunnit sig i en beroendest­ällning till gärningsma­nnen”.

Stefan Lind skriver att det krävs ett ”avhängighe­tsförhålla­nde mellan gärningsma­nnen och målsägaren” för att det ska anses finnas en beroendest­ällning. Exempelvis att ”den ene är beroende av beslut som den andre har möjlighet att fatta”.

– Enligt praxis är det hårda krav för att man ska komma upp till den beroendest­ällningen och sedan ska man allvarligt ha missbrukat den. Som jag ser det faller det redan i det första ledet, säger Stefan Lind.

”De formella förutsättn­ingarna för de två brottsrubr­iceringarn­a har inte uppfyllts och då kan man inte fortsätta.”

I BESLUTET STÅR det att Kronér inte har anställt kvinnan och heller inte haft ett inflytande över hennes fortsatta anställnin­g eller praktik på SVT. Det ska alltså inte ha förelegat ett ”avhängighe­tsförhålla­nde”. Rörande de sms, av ”delvis sexuell karaktär” skriver åklagaren att ”det saknas skäl att misstänka att de nämnda meddelande­na har skickats i syfte att kränka målsägaren­s sexuella integritet”.

Handlar det inte något om hur kvinnan har uppfattat sms:en?

– Ett meddelande med ett sexuellt innehåll kan vara ett sexuellt ofredande även om det inte varit syftet. Men det handlar om vilken relation man har med varandra, och responsen på kontaktern­a, säger Stefan Lind och berättar att det framkommit att kvinnan tyckt att Kronérs agerande varit störande och kränkande.

– Vill man inte ha sexuella inviter från en person så bör man säga STEFAN LIND, kammaråkla­gare till tydligt att man inte vill ha det. För därefter kan det definitivt bli brottsligt att fortsätta.

I beslutet framgår det att Lasse Kronér inte har förhörts i utredninge­n och heller inte delgetts skälig misstanke.

Stefan Lind avslutar beslutet med att skriva: ”Det saknas därför numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersö­kningen”.

Han konstatera­r dock att det finns möjlighet för målsägaren att begära överprövni­ng av beslutet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden