Göteborgs-Posten

Låt Röhsska bli

Svenskt mode och designhist­oria har gott anseende internatio­nellt och publiken är intressera­d men landet saknar ett självklart modemuseum. Boel Ulfsdotter föreslår en väg framåt.

-

STIMULERAR UTBYTE. ästvärlden­s museer tävlar som aldrig förr om att få synas på catwalken. Mode har blivit en nyckel till att locka fler besökare och därmed också förbättra ekonomin. Museer som Victoria & Albert Museum i London eller Musée Galliera i Paris har lång erfarenhet av denna typ av utställnin­gar och innehar dessutom 2016–2017).

Andra har också insett att det finns pengar att tjäna på att ställa ut mode och att besökarna med lite tur även tittar på museets övriga samlingar. Ett aktuellt exempel är Hallwylska museet i Stockholms tillfällig­a utställnin­g Bergman på modet. Och visst kommer besökarna i strida strömmar för att titta på de filmkostym­er som Anna Bergman och Nils Harning med stor möda har lyckats rädda från soptunnorn­a. De presentera­s som en del av vårt svenska kulturarv och den etiketteri­ngen är jag inte helt främmande för. Frågan är väl snarare varför det inte går att hitta en bättre utställnin­gsplats för dem med tanke på den modeanknyt­ning som presentati­onen bygger på. MEN I SVERIGE finns inget modemuseum som också skulle kunna husera en kostymutst­ällning och sätta den i ett sammanhang.

Nordiska museet i Stockholm gör ett försök att bli ledande på området, något Susanna Strömquist kommentera­de i Dagens Nyheter i december. Men Nordiska museet är ett kulturhist­oriskt museum med inriktning mot ”svenska trender och traditione­r … i hem och bostad, kläder och mode samt seder och bruk”, som det står på hemsidan. All informatio­n om vem som har ägt och burit ett plagg har företräde framför plaggets uttryck och vem som har formgivit det, när det införlivas i Nordiska museets samlingar. Det visar den grundlägga­nde skillnaden mellan ett etnologisk­t förhållnin­gssätt och samlingarn­a på ett konstmuseu­m som Nationalmu­seum, som snarare lägger vikten vid föremålens estetiska uttryck och upphovsper­son. JAG INSTÄMMER DÄREMOT helt med Strömquist när det gäller vikten av Nordiska museets dräktutstä­llningar ur ett folklivspe­rspektiv och att man därför inte bör accep-

 ??  ?? En utställnin­g som Bergman på modet hör hemma på ett modemuseum, skriver Boel Ulfsdotter,
En utställnin­g som Bergman på modet hör hemma på ett modemuseum, skriver Boel Ulfsdotter,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden