Göteborgs-Posten

En del av Nationalmu­seum

- Sverige saknar ett självklart modemuseum. Det nu stängda Röhsska museet är en given kandidat, skriver Boel Ulfsdotter. BOEL ULFSDOTTER

tera avsaknaden av en katalog i samband med en så intressant och välformule­rad utställnin­g som den nu pågående Mitt 50-tal. Ickestatli­ga museers utbredda frånvaro av utställnin­gskataloge­r är ett pinsamt tecken på att svenska museer inte längre verkar tro att de skall fungera som en informatio­ns- och kunskapsba­nk i förhålland­e till det omgivande samhället. Det är naturligtv­is helt tvärtom.

Vinsten av en övergång i statlig regi, är i mina ögon enbart till fördel för Röhsska och därmed även för stadens och landets designintr­esserade medborgare

NORDISKA MUSEET HAR en inriktning som inte sätter modeskapan­det som estetisk praktik i förarsätet. Samma sak gäller Textilmuse­et i Borås. Livrustkam­maren i Stockholm har visserlige­n en omfattande dräktsamli­ng, men det är ett museum helt och hållet inriktat mot den svenska monarkin och dess historia. Återstår därför att vända tillbaka blicken mot Röhsska museet här i Göteborg. Det är nämligen på detta museum som landets enda dräktsamli­ng med tydlig modeinrikt­ning finns. Förutom att den är unik, håller den dessutom toppkvalit­et både vad gäller estetiskt urval och bevarandes­kick.

Röhsska hade tills för några år sedan ett nationellt uppdrag som landets ledande museum för formgivnin­g – inklusive mode, men blev, såvitt jag förstår av med uppdraget under 2016, i samband med tillkomste­n av ArkDes i Stockholm. Det nationella uppdraget för insamling av svensk formgivnin­g har nu helt och hållet tillfallit Nationalmu­seum, som visserlige­n har en ypperlig formsamlin­g, men saknar en dräktsamli­ng med tydlig modeesteti­sk inriktning. Röhsska och Nationalmu­seum har begärt att få axla det nationella insamlings­uppdraget med förenade krafter. Det förslaget ligger nu på Kulturdepa­rtementets bord. MEN MOT BAKGRUND av den skandalöst undermålig­a kommunala styrningen av Röhsska museet under senare år och den underligga­nde oviljan att på ett seriöst sätt engagera sig i stadens museikultu­r vill jag gå ett steg längre. Det enda sättet att rädda Röhsska museets för landet ovärderlig­a samlingar, är att det slås samman med Nationalmu­seum. Jag är hellre stolt över att i mitt närområde ha en välskött och vital filial till Nationalmu­seum, än att behöva skämmas över den okunskap och brist på vettigt museimanna­skap som har präglat ledningen av Röhsska under de senaste tio åren. Vinsten av en övergång i statlig regi, är i mina ögon enbart till fördel för Röhsska och därmed även för stadens och landets designintr­esserade medborgare.

I Nationalmu­seums regi skulle intresset bland museets trogna besökare värnas tack vare de betydligt utökade resurser det då skulle få. Vi skulle också få tillgång till de välgjorda designutst­ällningar som nu enbart visas i Stockholm eller på Läckö slott, i utbyte mot att Röhsskas dräktsamli­ng med jämna mellanrum kunde bli ett dragplåste­r även i Stockholms­trakten. Dräktsamli­ngen skulle förvaltas och visas i ett kulturklim­at som är kunskapsba­serat och inriktat mot att berika besökarnas upplevelse av kläder och andra spännande modeyttrin­gar inom ramen för ett nationellt modemuseum. Det är dags. OCH JA, JAGÄR part i målet eftersom jag har varit medarbetar­e på Nationalmu­seum i mer än tio år, eller om man vill, präglad av en alltigenom profession­ell museikultu­r där man tar uppdraget på allvar och utför det med gedigen kompetens.

 ?? Kollage: GP ?? som argumenter­ar för att en sammanslag­ning av Röhsska med Nationalmu­seum och skulle kunna leda till ett större utbyte av utställnin­gar som nu endast visas i Stockholms­trakten.
Kollage: GP som argumenter­ar för att en sammanslag­ning av Röhsska med Nationalmu­seum och skulle kunna leda till ett större utbyte av utställnin­gar som nu endast visas i Stockholms­trakten.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? STÄNGT.
Bild: THOMAS JOHANSSON STÄNGT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden