Göteborgs-Posten

Maxida turnéstart­ar i Göteborg

- JAN ANDERSSON

Nu ger sig Maxida Märak ut på sin första egna turné. Premiär blir det på Pustervik på fredag. – Det känns både roligt och lite nervöst.

Du har haft rätt fullt upp de senaste åren, är det lika mycket nu?

– Ja, det händer saker hela tiden. Utan mitt management som håller reda på mig och strukturer­ar upp min vardag så hade det aldrig gått. Vi håller kontakt varje dag om tider, platser, intervjuer och möten, och det är helt avgörande. Samtidigt är jag tacksam för att jag har så många grejer på gång. Alternativ­et hade ju varit värre.

Så hur är känslan inför konserten och turnéstart­en?

– Det känns otroligt roligt, och det är ju ett tecken på att man faktiskt har kommit någonstans, men det är också lite nervöst att ge sig ut på en egen turné. Tidigare har jag ofta spelat ihop med andra artister eller uppträtt i något slags sammanhang. Nu är det jag som headlinear, det är mitt namn som står där. Ingen annan hjälper till att dra publik, och ingen annan att skylla på om det inte kommer några besökare, ha ha!

Filmfestiv­alen drar ju igång samma kväll. Kommer du att medverka där?

– Nej, inte i år. Förra året satt jag i en debatt med Expressens Gunilla Brodrej, vi hade ju legat i en konflikt om tv-serien Midnattsso­l, men jag ska spela i Örnsköldsv­ik dagen efter konserten på Pustervik så det finns ingen tid för mig att gå på festivalen.

Du turnerar fram till slutet av februari, vad händer sedan?

– Jag släppte en singel i höstas och hoppas komma med lite nya låtar inom kort, kanske även ett album framöver. Dessutom har jag gjort musik till en ny föreställn­ing på Norrbotten­steatern, och sedan blir det ett gäng festivaler i sommar. Jag har även en del annat på gång men det är lite hemligt och inget jag kan snacka om ännu.

En annan sak: I veckan fick Girjas sameby sina jakt- och fiskerätti­gheter stärkta i hovrätten, och Amanda Kernells film Sameblod prisades med flera Guldbaggar. Det känns som en bra veckan för svenska samer och Sápmi?

– Ja, helt underbart! Vi får se hur saker och ting utvecklas men visst var det en bra vecka för oss.

Sameblod fick till och med Guldbaggen­s publikpris före Solsidan. Vad tänker du om det?

– Att något verkligen är på väg att hända. Det är förändring­arnas tid. Kampen är inte över men det känns som att samernas situation äntligen har börjat uppmärksam­mas på allvar.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? PÅ VÄGARNA. På fredag turnéstart­ar Maxida Märak på Pustervik i Göteborg.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI PÅ VÄGARNA. På fredag turnéstart­ar Maxida Märak på Pustervik i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden