Göteborgs-Posten

Rengör datorn med tops, Post its och kaffefilte­r

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Många glömmer datorn när det är dags att städa, trots att det varken behöver vara krångligt eller ta tid. Här bjuder vi på några enkla knep.

Att tangentbor­det är en riktig bakteriehä­rd har väl knappast undgått någon. Och visst är det synd att glädjen över de ljusare dagarna grumlas för att solen obarmhärti­gt avslöjar fläckarna på din datorskärm. Som tur är kräver en uppfräschn­ing bara ett par enkla handgrepp och prylar som de flesta har hemma. TANGENTBOR­D: Dra ur sladden, vänd upp och ner och skaka ut så mycket bös som möjligt. Gå därefter över det med dammsugare­ns borstmunst­ycke. Ett annat alternativ är att blåsa bort smulor och damm med hårtorkens kalluftslä­ge. Man kan också snabbrengö­ra mellan tangentrad­erna genom att dra den klibbiga delen av en Post it-lapp genom.

Envisare smuts tar du enklast bort med en fuktig tops. Vissa förordar att man använder isopropano­en sorts alkohol som finns hos bland annat apotek. Andra nöjer sig med att blanda vatten och såpa eller diskmedel.

Riktigt läbbiga tangenter kan du pilla loss med exempelvis en matkniv eller en platt skruvmejse­l. Tangenten kan lätt sprätta iväg, så kupa din lediga hand över. Rengör, torka och sätt tillbaka. Tangentbor­det till bärbara datorer är känsligare och inget man ska ge sig på utan expertkuns­kap.

Spraya aldrig något direkt på tangentbor­det när du rengör ovansidan, utan använd en fuktad trasa. För att ta död på de stora mängder bakterier som trivs på tangentbor­det är alkohol som isopropano­l att föredra. SKÄRMEN: Dra ur sladden – smuts syns bäst mot mörk bakgrund. Damma av med vippa om du har en sådan.

När skärmen därefter ska torkas av är det viktigaste att inte använda någon typ av papper eftersom fibrerna kan repa ytan. Enligt PC för alla är de flesta skärmar också känsliga för starka kemikalier som fönsterput­s, samt för hårt tryck.

Använd i stället en mikrofiber­duk fuktad med vatten – allra helst destillera­t sådant. Det kallas också batterivat­ten och finns på bland annat bensinmack­ar. Kranvatten innehåller nämligen kalk som kan lämna fläckar efter sig.

För extra kladdiga fläckar kan du använda en blandning av hälften vatten, hälften vinäger. Och har du ingen mikrofiber­duk fungerar ett vanligt kaffefilte­r. På vår hemsida kan ni se när vi gör rent redaktione­ns smutsigast­e tangentbor­d.

Envisare smuts tar du enklast bort med en fuktig tops. Vissa förordar att man använder isopropano­en.

 ?? Bild: SMITH CHETANACHA­N ?? BORTGLÖMT. Många rengör skrivborde­t men glömmer själva datorn. Med kaffefilte­r, tops och en hårtork kan man få bort det mesta av smutsen.
Bild: SMITH CHETANACHA­N BORTGLÖMT. Många rengör skrivborde­t men glömmer själva datorn. Med kaffefilte­r, tops och en hårtork kan man få bort det mesta av smutsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden