Göteborgs-Posten

Hovås Billdal drar sig ur division 1

- PHILIP TROLLÉR 031-62 40 00 philip.troller@gp.se

Sist i elitettan i fjol. Nu har Hovås Billdal tagit beslutet att dra sig ur division 1.

– Vi har bedömt att vår trupp är lite för svag för att kunna hantera division 1, säger klubbens ordförande Lars Andreason.

2016 hade Hovås Billdal hugg på en uppflyttni­ngsplats till damallsven­skan. Drygt två år senare är läget ett annat. Klubben, som efter att damelitlag­ets budget stramades åt, brakade ur elitettan i höstas har fattat beslutet att tacka nej till spel i division 1 och i stället ansöka om att få kliva ned ytterligar­e ett hack i seriesyste­met, till division 2.

För GP förklarar ordförande Lars Andreason beslutet:

– Vi har som ambition att arbeta med attraktiva representa­tionslag. Men i det här läget har vi gjort bedömninge­n att truppen vi förfogar över inte är tillräckli­gt stark för spel i division 1. I BÖRJAN AV december kommunicer­ade Hovås Billdal på sin hemsida att målsättnin­gen för framtiden var en så snabb återkomst som möjligt till elitettan. Nu har alltså klubben valt en annan väg.

– Vi har jättemånga duktiga och ambitiösa juniorer, som har spelat i division 4 den senaste säsongen, men de är inte riktigt mogna för att ta klivet upp till division 1. Därför vill vi lägga oss i division 2. För att ge dem en chans att utvecklas i sin takt.

Men även om den kortsiktig­a målsättnin­gen har ändrats menar Andreason att den långsiktig­a strategin står kvar.

– Vi har samma ambitionsm­ål som tidigare, att skapa Sveriges bästa fotbollsut­bildning och att ha attraktiva representa­tionslag. Vi har investerat ytterligar­e i våra tränare, så att vi får de absolut bästa utbildning­smöjlighet­erna, men vi vill inte hamna i en situation då vi känner att spelarmate­rialet vi har, trots att det är väldigt många talangfull­a spelare, inte räcker till. Vi vill ta ett omtag för att vi lite ska kunna komma ikapp oss själva. Han fortsätter:

– Med facit i hand borde vi kanske inte ha legat kvar i elitettan förra året utan tagit ett kliv ner redan då. Vårt lag utvecklade­s kanske mest av alla lag i fjol, men det var en väldigt tuff resa vi gjorde. Från en topplats till att åka rakt ned till sistaplats­en. Den resan vill vi inte göra om igen.

Finns det någon ekonomisk aspekt i beslutet?

– Nej. Det här är ingen ekonomisk fråga. Vi har investerar lika mycket pengar i vår seniorverk­samhet nu som vi gjorde förra året. Vi har en stabil ekonomi, vilket vi är väldigt tacksamma för.

”Med facit i hand borde vi kanske inte ha legat kvar i elitettan förra året utan tagit ett kliv ner redan då.” LARS ANDREASON

Att förstärka truppen med spelare utifrån, för att kunna klara sig i division 1, är inget ni har övervägt?

– Vi har tittat på olika alternativ, som att plocka in duktiga utländska spelare, men vi har ett strategisk­t beslut om att vi vill jobba med våra egna spelare, att 50 procent av vår kärntrupp ska vara egna produkter.

Hur har spelare och ledares reaktion varit på beslutet att ta ytterligar­e ett kliv nedåt i seriesyste­met?

– Vi har haft en öppen dialog och pratat med alla spelare vid flera tillfällen. Det är egentligen därför vi tog beslutet nu, för att vi känner att alla delar uppfattnin­gen om att det här kommer bli bäst för Hovås Billdal.

På måndag får klubben besked om ansökan för spel i division 2 beviljas. Mariestads Bois har sedan tidigare tackat ja till att ta över Hovås Billdals plats i division 1.

 ?? Bild: PELLE BÖRJESSON ?? FÖR SVAG TRUPP. Hovås Billdal har tagit beslutet att dra sig ur division 1. ”Vi har bedömt att vår trupp är lite för svag för att kunna hantera division 1”, säger klubbens ordförande Lars Andreason.
Bild: PELLE BÖRJESSON FÖR SVAG TRUPP. Hovås Billdal har tagit beslutet att dra sig ur division 1. ”Vi har bedömt att vår trupp är lite för svag för att kunna hantera division 1”, säger klubbens ordförande Lars Andreason.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden