Göteborgs-Posten

Utredning om matchfixni­ng blev nedlagd

- JOEL TIVEMO joel.tivemo@gp.se 031-62 40 00

Polisutred­ningen om matchfixni­ng mot fotbollskl­ubben Assyriska BK läggs ner. Polisen har trots förhör inte kunnat hitta någon misstänkt.

– Den här perioden har varit väldigt kämpig, säger klubbens ordförande Engin Aslan, som beklagar att polisens arbete inte har gett resultat.

Det var i början av november som Svenska fotbollför­bundet fick signaler om att division 1-derbyt mellan Assyriska BK och Utsikten var utsatt för ett matchfixni­ngsförsök. Spelare i båda lagen skulle ha blivit kontaktade för att påverka resultatet i matchen.

En polisutred­ning om händelsen startades – men har nu lagts ner.

Flera förhör har hållits, men de har inte lett fram till att någon ha kunnat bli misstänkt för brott. Åklagaren Thomas Forsberg skriver i sin motivering till nedläggnin­gen att ytterligar­e utredning inte skulle leda till att detta förändras. – JAG VILL inte gå in i detalj på det, men med anledning av det utrednings­arbete som gjorts har det här beslutet fattats. Ibland är det svårt att nå fram, konstatera­r kriminalin­spektör Peter Holm som jobbat med fallet.

Assyriska BK:s ordförande Engin Aslan får beskedet att utredninge­n är nedlagd när GP når honom på telefon.

– Jag vet inte hur man ska reagera. Helst av allt hade det ju blivit något. Att deras arbete inte ger någon utdelning försvårar ännu mer, säger han.

– Vi har hjälpt polisen med det vi har kunnat. När vi inte själv har några svar är det svårt.

Hur går ni vidare nu?

– Vi påpekar för våra spelare att de ska vara vaksamma och hela tiden ha dialog med oss om någon hör av sig till dem. Vi har skrivit avtal med våra spelare om det här.

Har det här förändrat sättet ni jobbar?

– Man blir på sin vakt överlag nu för tiden. DEN 9 DECEMBER berättade kriminalko­mmissarie Fredrik Gårdare för GP att Assyriska inte samarbetat

”Med anledning av det utrednings­arbete som gjorts har det här beslutet fattats. Ibland är det svårt att nå fram.” PETER HOLM Kriminalin­spektör

och bistått polisen den informatio­n som efterfråga­ts. Klubben menade att det hela var ett missförstå­nd.

– Vi sade till spelarna att om polisen hör av sig så ska ni säga exakt som det är. Men de kanske inte fick tag på rätt spelare. De kanske var på semester, jag vet inte. Men till slut fick de tag på dem och allt gick bra.

De inblandade spelarna har nu lämnat klubben, som nu tar ny fart i division 2 under nye tränaren Bobbie Friberg da Cruz. – DEN HÄR perioden har varit väldigt kämpig. Det har tagit mycket energi för oss. Man vill gärna koncentrer­a sig på fotbollen och det som är roligt. Men nu satsar vi på att gå upp till division 1 igen genom en satsning på våra ungdomar, säger Engin Aslan.

 ?? Bild: NIKLAS LARSSON ?? NEDLAGD. Utredninge­n om att matchen mellan Assyriska och Utsikten ska vara utsatt för matchfixni­ngsförsök har lagts ned. Åklagaren har inte lyckats knyta någon till ett försök att fixa matchen.
Bild: NIKLAS LARSSON NEDLAGD. Utredninge­n om att matchen mellan Assyriska och Utsikten ska vara utsatt för matchfixni­ngsförsök har lagts ned. Åklagaren har inte lyckats knyta någon till ett försök att fixa matchen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden