Göteborgs-Posten

Konståkare från hela världen till Frölundabo­rg

Nu startar världens största tävling i synkronise­rad konståknin­g för ungdomar. Leon Lurje Trophy avgörs i Frölundabo­rg och tävlingen lockar nybörjare, ungdomar, juniorer och seniorer från världens alla hörn.

- FRIDA EKBORG

– Det är det bästa landet för konståknin­g. Vart ska vi annars åka och tävla? undrar Liesda Marsdon som tävlar tillsamman­s med Australien­s seniorteam.

Australien har två lag anmälda, ett seniorlag och ett juniorlag. Seniorlage­t har många rutinerade åkare, däribland Liesda Marsdon, 25, och lagkamrate­n Lochran Doherty, 25, som tränat tillsamman­s i 15 år. NÄR VI TRÄFFAS under tisdagen har de precis avslutat ett träningspa­ss på isen. De fryser om händerna.

– Vi brukar inte behöva vantar, vi har det inte så kallt hemma – inte ens i ishallen, säger Liesda Marsdon och skrattar.

I delstaten där de bor i Australien LIESDA MARSDON som tillsamman­s med bland andra Lochran Doherty tävlar för Australien finns det bara två isbanor att träna på, men de är ofta upptagna eftersom de delar isen med andra sporter. Konståknin­g är en liten sport i Australien, i hela landet finns det totalt fyra seniorteam, och de får därför komma lite i andrahand när det gäller istider.

– Folk vet knappt vad konståknin­g är i Australien. Därför är jag glad att vi är här i Sverige. Här gillar folk att titta på konståknin­g och tävlingsat­mosfären är härlig, säger Liesda Marsdon. ÄVEN FAST DE tycker att upplevelse­n i sig och resan till Sverige är ett uppnått mål har de självklart tävlingens målbild klar för sig.

– Vi vill slå personligt rekord och slå resultatet från vår nationella tävling, säger Liesda Marsdon.

– Vi kan bara göra vårt bästa, med de träningsti­mmarna vi haft, Lochran Doherty.

I årets upplaga, vilket blir den elfte, av Leon Lurje tävlar sju olika nationer i 38 lag. Australien är inte favoriter, det är däremot Ryssland, USA och Finland. Även Kanada och Sverige har goda chanser att vinna. Spanien deltar också med ett lag. – TEAM SURPRISE från Landvetter har bra chans i seniorklas­sen, men det är hård konkurrens mot främst USA, säger Christian Wieland som är tävlingsan­svarig för Leon Lurje.

Från Sverige deltar totalt fem debutantla­g och tre seniorlag i tävlingen. De flesta är från Göteborg eller från Göteborgs kranskommu­ner. Inte så konstigt, eftersom tävlingens namne hjälpte Landvetter att utveckla sin konståknin­g.

Leon Lurje föddes i Vitrysslan­d men kom till Sverige som 13-åring. I ETT ÅRS tid har han tillsamman­s med tävlingsgr­uppen jobbat med förberedel­ser. Boende, logistik och funktionär­er - ja, allt måste fungera perfekt för att kunna ta emot nästan 800 aktiva med familjer och supportrar.

– Så fort helgen är slut börjar vi planera för nästa års tävling. Det är mycket att hantera. Leon Lurje Trophy är större än VM, dit 23 lag är anmälda, säger Christian Wieland.

På lördag börjar tävlingarn­a och Christian Wieland lovar mycket fart och att publiken kommer att bli imponerad av åkningen.

– Det är en spännande sport att titta på, även fast du inte är intressera­d av konståknin­g. Man kommer garanterat få en ”wowuppleve­lse” av musiken, rörelserna och dräkterna.

”Folk vet knappt vad konståknin­g är i Australien. Därför är jag glad att vi är här i Sverige.”

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? HÅLLER KOLL. Det är många åkare på isen samtidigt när det handlar om synkronise­rad konståknin­g, det som tidigare kallades teamåkning. Australien deltar med två lag under tävlingarn­a i Frölundabo­rg kommande helg.
Bild: THOMAS JOHANSSON HÅLLER KOLL. Det är många åkare på isen samtidigt när det handlar om synkronise­rad konståknin­g, det som tidigare kallades teamåkning. Australien deltar med två lag under tävlingarn­a i Frölundabo­rg kommande helg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden