Göteborgs-Posten

Handelsmin­istern: Förbered er för det värsta

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON 031-62 40 00 anna-karin.andersson@gp.se

Hoppas på det värsta men förbered er för det värsta. Så sammanfatt­ar EU- och handelsmin­ister Ann Linde brexitförh­andlingarn­a.

Det handlar inte om några små summor, konstatera­r Ann Linde, EU- och handelsmin­istern, som ansvarar för brexitförh­andlingarn­a från svenskt håll.

– Inom EU är det ju noll i dag och våra utredninga­r visar att tullkostna­derna för svenska företag i Sverige skulle uppgå till 2,1 miljarder årligen om World Trade Organisati­ons avgifter slår in.

– Särskilt intressant är det i Göteborg, för en av de största tullkostna­derna är den för vägfordon som sammanlagt

skulle hamna på nästan 700 miljoner, säger Linde.

ETT ANNAT Göteborgsf­öretag med stora brexitintr­essen är Stena Line.

– Utan avtal riskerar handeln att minska mellan England och Irland till exempel, något som i allra högsta grad skulle påverka Stena Line som är ett av de största rederierna i Storbritan­nien, säger Linde.

Generellt är det stora svenska intressen som berörs, konstatera­r hon: sju procent av svensk export går till Storbritan­nien, och sex procent av den svenska importen kommer därifrån.

MINISTERN HAR UNDER gångna året mött flera berörda svenska branscher – som fordons-, mode- och skogsbrans­chen – och vittnar om en oro för ökade kostnader

”Det är inte ett dugg konstigt att svenska företag är oroliga, men det bästa är att förbereda sig så mycket det går”

och byråkratis­kt krångel.

– Det som förvånat mig är att så många svenska företag inte förberett sig bättre.

Vad ska man som svenskt företag göra då?

– Jag tycker att man ska kontakta Kommerskol­legium som tagit fram en mall för en riskanalys så att man inte åker på oanade smällar, säger Linde.

– Det är inte ett dugg konstigt att svenska företag är oroliga, men det bästa är att förbereda sig så mycket det går. Det finns ju ett gammalt talesätt, ”Hoppas på det värsta men förbered er för det värsta”. Vi jobbar ju för ett så omfattande avtal som möjligt, men som det ser ut i dag är det inte alls säkert att det kommer bli så.

 ??  ?? ANN LINDE. EU- och handelsmin­ister.
ANN LINDE. EU- och handelsmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden