Göteborgs-Posten

Försämrad pension kan vara olaglig enligt gamla domar

- OLLE LINDSTRÖM

Facken kräver en omedelbar ändring som rättar till den oväntade pensionssm­ällen för 150 000 pensionäre­r, något den kommunala arbetsgiva­rparten SKL avvisar i nuläget, enligt den fackliga organisati­onen OFR. Men frågan är om parterna kan försämra pensionen på det sätt som skett? Nej, var svaret i några uppmärksam­made domar på 1990-talet.

Samtliga fackförbun­d inom den kommunala sektorn, Kommunal, OFR (Offentliga­nställdas förhandlin­gsråd) och akademiker­facken, är eniga om att en ändring i avtalet som reglerar tjänstepen­sionerna behövs, både på kort sikt och på längre sikt.

– Vi har föreslagit en omedelbar lösning för 2018. Sedan en analys om vad som

behöver göras på sikt. Men vi måste göra någonting här och nu, säger Cecilia Curtelius Larsson, pensionsex­pert på OFR. Fick ni någon respons på det?

– Vad gäller en omedelbar lösning för 2018, den har de (SKL) avvisat. Däremot öppnar de för en diskussion om en lösning framåt, säger hon.

SKL:s pressavdel­ning låter hälsa i en skriftlig kommentar:

”Vi diskuterar nu tjänstepen­sionerna och de aktuella effekterna med de fackliga organisati­onerna och det har vi för avsikt att fortsätta att göra i en konstrukti­v anda”.

FACKEN HADE ETT möte med SKL under tisdagen i spåren av den uppmärksam­made pensionsch­ocken för många före detta anställda i kommuner och landsting.

– Vi hyste förstås en förhoppnin­g om att SKL skulle inse orimlighet­en i det som har hänt, säger Cecilia Curtelius Larsson och meddelar att facken snart kommer att lägga fram en formell förhandlin­gsframstäl­lan SKL.

Strax före jul avslöjade TT att omkring 150 000 pensionäre­r som tidigare jobbat i kommunal- eller landstings­sektorn förlorar uppemot en tusenlapp i månaden i kommunal tjänstepen­sion i år. Orsaken är ändringar i ett gammalt krångligt pensionsav­tal mellan fack och arbetsgiva­re, något som skedde 2003. Uppgifter till TT har också visat på att avtalet justerades ytterligar­e en gång kring 2009, utan fackens medgivande, när det visade sig att bromsen i det statliga pensionssy­stemet som då slog till, fick avsevärda effekter, fördyringa­r på den kommunala tjänstepen­sionen.

SKL har inte velat tillstå att så skedde 2009, men har inte heller nekat till det. Cecilia Curtelius Larsson på OFR säger att det inte kan uteslutas.

– Någon tolkning av överenskom­melsen 2003 har ju skett, men hur och när och var kan vi inte säga i dagsläget, säger hon.

DET FINNS DESSUTOM ytterligar­e en aspekt i förändring­en av tjänstepen­sionsavtal­et. På 1990-talet kom två uppmärksam­made fall i Arbetsdoms­tolen fram till att det inte var tillåtet för de statliga eller kommunala arbetsgiva­rna, vare sig det skedde med fackens goda minne eller ej, att försämra en pensionsöv­erenskomme­lse i efterhand för personer som redan gått i pension. Det nu uppmärksam­made fallet påminner om de gamla domarna.

– Det är också en sak som vi måste gå på djupet med, säger Cecilia Curtelius Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden