Göteborgs-Posten

Jättebrist på tandhygien­ister

- ROBIN SALOMONSSO­N

Svenska tandvården skriker efter tandhygien­ister. Bristen på yrkesgrupp­en kan komma att skapa längre väntetider framöver.

Tandhygien­ister fortsätter vara en bristvara i Sverige. Flera regioner landet över vittnar om ett kraftigt behov av denna kompetens, dels för att minska på köerna till folktandvå­rden, dels för att kunna effektivis­era och frigöra resurser och på så sätt göra vården billigare.

I Örebro med omnejd är bekymren stora och Göran Stegersjö, tandvårdsd­irektör för region Örebro län, skulle inte tacka nej till en förstärkni­ng av personalst­yrkan.

– Jag skulle omgående kunna anställa ett tiotal tandhygien­ister. Men sett till dagens brist och utveckling­en med färre utbildning­splatser, har jag svårt att se hur det skulle gå till, säger han.

DET FRÄMSTA SKÄLET till att det finns så få hygieniste­r att tillgå, anser han beror på för få tandhygien­istutbildn­ingar. Sedan Karlstad universite­t valt att lägga ner sin utbildning, finns det sex lärosäten kvar i Sverige som erbjuder det tvååriga programmet.

Yvonne Nyblom är ordförande för förbundet Sveriges Tandhygien­istförenin­g. Hon delar Stegersjös bild och framhåller också formen för utbildning­en som ett skäl

– Tandhygien­istutbildn­ingen har behandlats styvmoderl­igt under många år. Vi fortsätter vänta, trots Socialstyr­elsens många förordande­n, på att programmet ska omvandlas till en treårig kandidatut­bildning.

ENLIGT HENNE SKULLE ett sådant beslut höja yrkets status och därmed locka fler studenter till programmen. Hon tror också att fler universite­t och högskolor skulle visa större intresse om utbildning­en gjordes om.

Arbetsförm­edlingens statistik styrker bilden av en feldimensi­onerad skola när det kommer till tandhygien­ister. Anställnin­gsbehovet har fortsatt öka de senaste åren, och enligt prognosen finns det inget som tyder på att den trenden kommer att brytas framöver.

– Vi ser en ökad brist även för 2018. Det beror på demografi men framförall­t på tok för få utbildning­splatser, säger Arbetsförm­edlingens arbetsmark­nadsanalyt­iker Annelie Almerus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden