Göteborgs-Posten

LÄXA INTE UPP VUXNA MÄNNISKOR

- ADAM CWEJMAN Medarbetre pa ledarrekda­ktionen adam.cwejman@gp.se

SOCIALA MEDIER ÄR dumma, odemokrati­ska och populistis­ka. Få ansåg det för tio år sedan. Då var sociala medier fantastisk­a. Obama entusiasme­rade massorna 2008 över webben och det satsades miljonbelo­pp på nätreklam och aktivism. Arabiska våren 2010 visade hur effektivt demonstran­ter rapportera­de och organisera­de sig genom nätet. Samma sades om protestern­a i Hongkong 2014. Det blev uppenbart att det fanns en rå demokratis­k potential i sociala medier.

2016 vändes entusiasme­n uppochned. Donald Trump vann valet i USA, sannolikt till viss del på grund av sin famösa internetpe­rsona. Det skrivs numera mycket om hur ryska staten använder sig av trollfabri­ker och fejknyhete­r i väst. Plötsligt är sociala medier en sårbar kanal rakt in i västvärlde­ns själ. Då är det inte lika kul längre.

Nu anser många att Twitter och Facebook är hot mot den liberala demokratin. I USA har antalet artiklar om faran med sociala medier exploderat det senaste året, kritiken kommer både från vänster och höger.

Den ansedda och oftast läsvärda brittiska tidskrifte­n Economist har i ett drygt halvår trummat på om hur sociala medier gör samhället polarisera­t, odemokrati­skt och sårbart. ”Facebook, Google och Twitter skulle rädda politiken när bra informatio­n konkurrera­de ut fördomar och falskhet. Men något har gått väldigt fel”, skrev de i en artikel (4/11 2017).

Vad som hände var att till slut hakade även resten av samhället på de sociala medierna, verktyg vars politiska potential för tio år användes i en mer begränsad utsträckni­ng. SER NI HUR kritiken skär sig? När kandidater och grupper som är salongsfäh­iga nyttjar vår nya offentligh­et är den infrastruk­tur som sociala medier erbjuder fantastisk. När Trumpsuppo­rters hittar dit är verktygen helt plötsligt demokratin­s dödgrävare. Den här kritiken vittnar om hur många som har betraktat sociala medier och vår internetof­fentlighet på ett instrument­ellt vis: Leder det till önskvärda resultat så är det toppen, när det inte levererar så är det fel på verktyget.

Men sociala medier skapar inte något ur intet, de synliggör och exponerar för oss människors avsikter, idéer och tankevärld­ar. Människor har alltid kunnat manipulera­s, med eller utan sociala medier. Huruvida det är enklare nu är en empirisk fråga som näppeligen har besvarats ännu. PROBLEMET MED ATT konstant klaga på sociala medier och ställa upp ett motsatsför­hållande mellan etablerade och nya kanaler är att det spär på misstanken många hyser att ”de gamla” yrvaket upptäckt att deras ord inte innehar monopolstä­llning längre och att ”fel” personer utnyttjar sociala medier. Aggressiva försök att sänka uppstickar­na har hittills gått spektakulä­rt dåligt.

Internet är inget behändigt verktyg som man kan prisa när det funkar och kontroller­a eller beskära när man anser att fel röster hörs. Det är numera vår offentligh­et och i offentligh­eten ryms det vi gillar och hatar, lögn och sanning – samt allt däremellan. Och de envisa kraven på att reglera och på statlig väg läxa upp vuxna människor kommer få motsatt verkan. Folk kommer sätta ned klackarna i backen, för det är vad vuxna gör när någon försöker uppfostra dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden