Göteborgs-Posten

Ny spårvagn gör entré

- ANDERS HAGSTRÖM 031-62 40 00 anders.hagstrom@gp.se

NYHETER: Så här ser det ut i förarhytte­n på Göteborgs nya spårvagnar med namnet M33. Spårvagnsc­hauffören Charlotte Pedersen är nöjd med miljön. Hur vagnen, som sätts i trafik nästa år, ter sig utifrån kan du se på

Göteborgs nya spårvagn M33 blir allt skarpare i konturerna. I går presentera­des en fullskalig modell.

– Vi har köpt en vagn av hög kvalitet. Jag är övertygad om det, säger Mårten Ignell som är projektche­f vid Göteborgs Spårvägar.

Vid första anblicken ser det ut som en helt vanlig spårvagn. Utsidan är målad i den klassiska blå nyansen. På insidan kan man känna på stoppknapp­ar och sitta i de gråa sätena. Modellen som är byggd i Berlin är dock knappast duglig för att ta ut i trafik. I huvudsak är den byggd i trä, men med riktiga detaljer från inredninge­n.

– Det är såklart trevligt att visa upp den nu när den är färdig. Men modellen är egentligen ett arbetsreds­kap. Den är byggd för att vi ska kunna pröva olika saker i vagnen, färger, hur stolar ska placeras och alla andra detaljer, säger Mårten Ignell, projektche­f för de nya spårvagnar­na. OM DRYGT ETT år, i maj 2019, börjar de två första riktiga nya spårvagnar­na rulla i staden.

Den nya modellen M33 kommer att byggas i tyska Bautzen och slutmonter­as i Österrike. Vagnarna är 33 meter långa, har omkring 75 sittplatse­r och en varm sommardag kommer cirka 230 personer få plats på elvan mot Saltholmen.

Före slutligt godkännand­e ska de provköras i ett halvår. I slutet av nästa år ska den tredje vagnen levereras och sedan fortsätter leveransen med en vagn varannan vecka tills den fyrtionde och sista är på plats i juni 2021.

– De kommer ersätta den äldsta generation­en av gamla vagnar som levererade­s 1965-67. Tiden är mogen att byta ut dem, inte minst ur ett tillgängli­ghetspersp­ektiv. Vi får också ett nettotills­kott av tio vagnar i den här beställnin­gen. Vi är måna om att få ut fler vagnar i trafik för resenärern­as skull, säger Christer Olsson, affärschef på Västtrafik. EN NYHET ÄR att vagnarna kommer ha rörliga boogier. Det gör att hjulen kan följa med spåret i kurvorna, vilket ska ge mindre gnissel.

Affären kostar Västtrafik och regionen totalt 1,3-1,4 miljarder kronor. Mårten Ignell som har jobbat med upphandlin­gen säger att man har gjort allt man kan för att misstag vid tidigare spårvagnsk­öp inte ska upprepas.

– Helheten gör att det här är en bättre vagn och jag är övertygad om att vi har köpt en vagn av hög kvalitet. Sen kan givetvis allt hända. Men vi har gjort allt vi kan för att minska den sannolikhe­ten, säger han. FÖR ATT FÖRBÄTTRA tillgängli­gheten har M33:an fler öppna ytor än tidigare och alla vagnarna har lågt golv. Efter att de första 40 vagnarna har levererats finns möjlighet att köpa ytterligar­e 60 vagnar fram till 2026, enligt avtalet med Bombardier och tyska Kiepe. Innan det är aktuellt ska de första 40 tas i trafik och testas.

 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? NYKOMLING I STAN. I maj 2019 börjar de två första nya spårvagnar­na rulla i Göteborg. Exemplaret som presentera­des i går är en fullskalem­odell av vagnens första elva meter.
Bild: THOMAS JOHANSSON NYKOMLING I STAN. I maj 2019 börjar de två första nya spårvagnar­na rulla i Göteborg. Exemplaret som presentera­des i går är en fullskalem­odell av vagnens första elva meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden