Göteborgs-Posten

Svensk vodka får exporteras men inte snus

- JENNY SONESSON 031-62 40 00 Jenny.Sonesson@gp.se

EU:S EXPORTFÖRB­UD AV svenskt snus till den inre marknaden är på tapeten igen. Domstolen i Luxemburg tar denna vecka upp förbudet till behandling efter att en brittisk antirökorg­anisation, New Nicotine Alliance (NNA), dragit EU-kommission­en inför rätta.

Alla medlemssta­ter har erbjudits möjlighete­n att yttra sig om snuset men Sveriges regering är tyst. Regeringen­s passivitet är bisarr. Snus gynnar folkhälsan, bidrar till svensk export och skapar jobb.

Regeringen lanserade så sent som i december den nya livsmedels­strategin ”Team Sweden”, där spriten ingår medan snuset diskvalifi­ceras. 2016 exporterad­e Sverige mat och dryck till ett värde av 83 miljarder kronor.

Enligt branschorg­anisatione­n Livsmedelf­öretagen är vodka, kaffe och mejeriprod­ukter några av våra mest sålda livsmedel globalt. SNUS ÄR OCKSÅ reglerat som livsmedel och det finns gediget vetenskapl­igt stöd för att snus har stor potential som skadereduc­erade tobaksvara.

Men till skillnad mot svensk vodka får svenskt snus inget stöd från regeringen. Trots att Socialstyr­elsen bedömer att snus har lägre skadlig folkhälsop­åverkan än vodka och annan alkohol, stillasitt­ande och dåliga matvanor.

EU-kommission­ens egna vetenskapl­iga kommitté (SCENIHR 2008) har, efter att det förra domslutet

Exportförb­udet mot snus i EU kommer aldrig att hävas utan engagemang från Sveriges regering.

om exportförb­ud fattades 2004, slagit fast att snus är väsentlige­n mindre skadligt än cigaretter och att det saknas data som stödjer att snus är inkörsport till rökning.

Ansedda New England Journal of Medicine publicerad­e 2015 en uppmärksam­mad artikel av tre forskare som rekommende­rar att tobaksprod­ukter beskattas efter hur farliga de är. Snus och e-cigaretter bör vara betydligt billigare än cigaretter, menar de, eftersom rökare måste lockas att gå över till dessa nikotinpro­dukter för att rädda liv.

Drygt en miljon svenskar lägger ibland en prilla i munnen. Sverige har också den lägsta andelen rökare i hela OECD. Svenska män är den befolkning­sgrupp i Europa som har lägst frekvens av lungcancer. DET FINNS ÖVER 100 miljoner rökare i EU och om så bara en procent av dessa skulle börja föredra svenskt snus innebär det fantastisk möjlighet för folkhälsan i unionen och den svenska snustillve­rkningen.

Regeringen vill fördubbla livsmedels­exporten och satsar 48 miljoner kronor detta år för att uppnå målet. Ett slopat exportförb­ud för snus kan förverklig­a drömmarna samtidigt som arbetstill­fällen skapas.

Den svenska snusnäring­en sysselsätt­er redan i dag runt 2 000 personer, ungefär lika många som yrkesfiske­t. Drygt 700 av dessa jobb finns i Västsverig­e med tyngdpunkt i Göteborg.

Exportförb­udet mot snus i EU kommer aldrig att hävas utan engagemang från Sveriges regering. Det är hyckleri att samma passiva regering, som kramar Systembola­gets alkoholmon­opol, verkar för att fler människor globalt ska dricka ännu mer svensk vodka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden