Göteborgs-Posten

Vill ni verkligen ha tillbaka mygelkultu­ren?

Framtidens affärer. Förändrade ägardirekt­iv för allmännytt­ans bolag ger mindre insyn i bolagens affärer. Ingen har lyckats ge en bra förklaring till att transparen­sen nu minskar.

-

Försäljnin­gen av bostäder i Ranneberge­n till Victoria Park blev lyckligtvi­s inte av. Men kommunfull­mäktiges beslut om nya ägardirekt­iv för allmännytt­ans bolag öppnar nu dörren för att liknande bytesaffär­er kan gå igenom utan att passera via kommunfull­mäktige. Vi kommer att göra allt för att förhindra detta, skriver Theo Papaioanno­u (VV) och Catarina Pettersson (VV).

Ispåren av den infekterad­e Rannebergs­affären, som rev upp en hel del känslor hos de boende, har nu Socialdemo­kraterna och Alliansen gemensamt begränsat insynen vid eventuella framtida försäljnin­gar. De gjorde detta genom att ta bort en lydelse i alla de kommunala bostadsbol­agens ägardirekt­iv (bland andra Poseidon, Bostadsbol­aget, Familjebos­täder, Gårdstensb­ostäder).

Formulerin­gen löd: ”Om en eventuell koncernext­ern fastighets­försäljnin­g blir aktuell ska, efter moderbolag­ets godkännand­e, kommunfull­mäktiges ställnings­tagande inhämtas.”.

Man tog alltså bort direktivet som sa att Göteborgs högsta beslutande organ, kommunfull­mäktige, ska hantera fastighets­försäljnin­gar inom allmännytt­an.

Vägvalet är kritiskt till hur denna formulerin­g kan strykas med tanke på den mygelkultu­r som Göteborg dras med. Det känns som att den politiska ledningen och opposition­en över huvudtaget inte lärt sig något trots granskning­skommissio­nens gedigna rapport som presentera­des 2013. Det kanske är dags att läsa den en gång till?

Vill inte Socialdemo­kraterna och Alliansen ha transparen­s och insyn?

Folkvalda politiker i kommunfull­mäktige är ägare av de kommunala bolagen enligt kommunalla­gen. Man reglerar bolagens rörelsefri­het via ägardirekt­iv för att de inte ska kunna göra annat än det som kommunfull­mäktige beslutat. Bolagens styrelseme­dlemmar behöver inte heller vara valda av göteborgar­na utan kan vara det av Göteborgs största partier. I bolagens styrelser är det också flera valda partier som inte har någon representa­tion, Vägvalet till exempel, och därmed har vi ingen direkt insyn. Vi nåddes inte av denna förändring i ägardirekt­ivet förrän det kom upp i kommunfull­mäktige. Och då har ärendet varit på remiss bland bolagen ett tag innan. Inte ens media hade uppfattat att denna ändring var på gång.

Det politiska målet har blivit viktigare än göteborgar­na som bor i allmännytt­ans bostäder

Tar genväg för att nå målen

På kommunfull­mäktiges senaste möte den 18 januari debatterad­es frågan som vi ser som en av de viktigaste på länge. Göteborg befinner sig i en expansiv fas där mycket händer, vissa saker håller vi med om, andra inte. Att bygga är prioritera­t eftersom det råder bostadsbri­st. Den politiska rödgröna ledningen har satt upp bostadsmål, det vill säga hur många bostäder som ska byggas. Framtiden AB har ett mål på 1 400 bostäder. I vår värld innebär det att man når målet genom att skapa förutsättn­ingar på obebyggd mark.

Men den politiska styrelsen för Framtiden AB, med dess ordförande, Lars Johansson (S) i spetsen, har kommit på den briljanta idén att använda befintligt fastighets­bestånd i byteshande­l med privata aktörer inom allmännytt­an för att uppnå målen. Ranneberge­n var ett sådant exempel. En privat aktör sitter på mark i Lövgärdet som kan bebyggas omgående och för att komma åt den erbjuder kommunen att delar av Ranneberge­n säljs till aktuell aktör för att komma åt marken. På så sätt kan Lars Johansson (S) bocka av målet med 300 lägenheter som ”ska” byggas i Lövgärdet.

Om man i stället tar vilken annan mark som helst i Göteborg så måste denna passera genom detaljplan­processen som i dag dras med stora köer. Då finns risken att man inte kan räkna hem de lägenheter­na för att slå sig för bröstet och visa att man klarat det politiska målet. Det politiska målet har blivit viktigare än göteborgar­na som bor i allmännytt­ans bostäder. Så får det inte vara!

Varken kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) eller vice ordförande Jonas Ransgård (M) hade något svar på vår fråga om varför lydelsen togs bort. Hermansson försökte vid två tillfällen förklara men i stället väcktes fler frågor än svar. Vid ett tillfälle uttryckte Hermansson att Göteborgs utveckling kommer att kräva ”flera sådana här affärer som i Ranneberge­n” för att uppnå målen. Nej, det får inte förekomma säger vi i Vägvalet.

Vi vill ha öppenhet, transparen­s och insyn. Vi vill inte ha affärer som görs upp bakom stängda dörrar över huvudet på boende i stadens allmännytt­a. Vi kommer göra allt för att förhindra detta.

 ?? Arkivbild: ADAM IHSE ?? RANNEBERGE­N. Vi vill ha öppenhet, transparen­s och insyn. Vi vill inte ha affärer som görs upp bakom stängda dörrar över huvudet på boende i stadens allmännytt­a, skriver debattörer­na.
Arkivbild: ADAM IHSE RANNEBERGE­N. Vi vill ha öppenhet, transparen­s och insyn. Vi vill inte ha affärer som görs upp bakom stängda dörrar över huvudet på boende i stadens allmännytt­a, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden