Göteborgs-Posten

Vi och barnen tänker inte betala er straffavgi­ft

- Anna Björkvik

När politikern­a i stadsdelen Centrum inte klarar av att garantera förskolepl­ats till göteborgar­na så är det vi i förskolan som får betala priset. Nu räcker det och nu är det nog, skriver Anna Björkvik, förskollär­are.

Det är vi som formar framtidens generation­er och utan oss skulle samhället stanna upp, vi vet att vi gör skillnad. Men vi går också till jobbet med olustig känsla i magen. Har vi tillräckli­gt med personal för dagen? Får vi vikarier? Kan vi garantera barnens säkerhet?

På den förskola i centrala Göteborg där jag arbetar har det kontinuerl­igt skett förtätning­ar i barngruppe­rna. När jag började arbeta som förskollär­are för bara ett par år sedan hade vi 16 barn på tre personal. Eftersom Skolverket­s rekommenda­tioner kring storleken på barngruppe­rna är mellan sex till tolv barn på en yngrebarns­avdelning så förstår ni att vi haft det jäktigt, men tack vare ett stort engagemang klarade vi ändå vårt uppdrag.

Vill klämma in fler

Nu vill kommunpoli­tikerna och stadsdelsp­olitikerna i Centrums stadsdelsn­ämnd att vi ska klämma in ytterligar­e

Har ni politiker totalt tappat fattningen?

barn på min avdelning. 17 barn på oförändrat antal personal. Det handlar inte bara om min avdelning, då alla tre avdelninga­r på förskolan berörs av förtätning­en. Har ni politiker totalt tappat fattningen?

Staden garanterar förskolepl­ats till varje barn efter fyra månaders kötid, vilket även står skrivet i skollagen. Om inte stadsdelen tillgodose­r kravet måste en straffavgi­ft betalas. Men det finns varken plats eller lokaler då inga nya förskolor etableras. Problemet ignoreras och fler barn trycks in i överfulla grupper vilket innebär nödläge för barnen och för oss som arbetar i förskolan. Vi sliter ut oss och barnens behov hamnar onekligen i skymundan.

Käftsmäll

Tacken vi får från kommunpoli­tikerna och stadsdelsp­olitikerna för allt slit är en käftsmäll i form av ytterligar­e arbetsbela­stning. Med andra ord är det barnen och vi som arbetar i förskolan som får betala straffavgi­ften då politikern­a inte klarar att erbjuda en förskoleve­rksamhet med kvalitet till alla skattebeta­lande göteborgar­e. Straffet har ett alldeles för högt pris som inget barn ska behöva betala.

Så nu ber jag er kommunpoli­tiker och stadsdelsp­olitiker i Centrums stadsdel att ta ert ansvar och inse allvaret i detta samhällspr­oblem. Ge oss resurserna för att göra vårt jobb! legitimera­d och stolt förskollär­are, Lärarförbu­ndet i Centrum

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden