Göteborgs-Posten

Automatise­rad hamn att vänta

- Erik Widén Före detta god man Göran W

Den 10 December 2017 startade verksamhet­en i den fjärde fasen av utbyggnade­n av världens största hamn, Yangshan Port i Shanghai, Kina. Den smarta hamnen erbjuder sju nya djupvatten­kajer och blir världens största automatise­rade containert­erminal.

Här jobbar inga personer med hantering av containrar, allt är automatise­rat. Utbyggt kommer 130 AGVer (Automatic Guided Vehicles), 26 kranar vid kaj och 120 rälsbundna portalkran­ar sköta lossning, sortering och lastning, trådlöst styrda i den nya Yangshan Port. (källa: The Strait Times, huawei.com).

Detta borde Transport och Hamnarbeta­rförbunden fundera på i stället för att låsa sig en konflikt med rötter i 70-talet.

En sak är säker, ju längre parterna dröjer med att lösa sin prestige- och maktkamp desto snabbare kommer nuvarande hantering att automatise­ras, i Göteborg eller Rotterdam. I söndagens tidning i intervjun med justitiemi­nistern Morgan Johansson (S) säger han att det är upp till den asylsökand­e att bevisa sin ålder. Det är alldeles rätt, men hur kan ungdomar från Afghanista­n bevisa sin ålder? De kommer från ett land som saknar folkbokför­ing. De flesta av ungdomarna har dessutom inte gått i skola och saknar dokument som kan bevisa deras ålder.

De intyg skolläkare, lärare, socialarbe­tare med flera lämnar döms ut av Migrations­verket. Det är bara giltiga dokument

När det gäller det vegetarisk­a på lunchen har jag inget emot det en gång i veckan, men ansvariga på kommunen ger sken av hur bra detta är när det egentligen handlar om att spara pengar.

Jag har följt mina barnbarn till samma förskola i fem år och märkt en kraftig försämring som även personalen instämmer i. Som jag skrev är jag farfar och hade också barn på 80-talet och vet att det var betydligt dyrare att ha barnen på dagis då. Kanske är det dags att höja avgiften för att höja kvaliteten inom förskolan både när det gäller maten och att få upp lönerna för personalen.

I första hand vänder jag mig till ansvariga politiker för vad jag kan förstå har det i höstas gått ut ett brev om att spara på matkostnad­en. från hemlandet som godtas.

Då återstår medicinsk åldersbedö­mning. Ungdomarna gör den frivilligt i tron att den ålder de vet att de har blir bevisad. Men den metod som används är ur vetenskapl­ig synpunkt starkt ifrågasatt och flertalet blir uppskrivna i ålder och får avslag på grund av dessa tveksamma åldersbedö­mningar. Det blir det avgörande och enda bevismater­ialet.

Enligt FN:s barnkonven­tion skall ett barns ålder bedömas till barnets fördel om det finns tvivel. och omsorg. Vill ni rödgröna att vi ska bli ännu sämre, tycker inte ni att vi redan nått botten?

Skärpning! Var realistisk­a och se till att pengar går till vård, skola, sjukvård och omsorg!

En kommun ska inte driva en arena! Så icke i Sverige. Här reser Migrations­verket på regeringen­s uppdrag en mur, som det är ett lotteri att ta sig över.

Tusentals familjer har öppnat sina hjärtan och sina hem för alla dessa ambitiösa ungdomar så att de slipper att flytta från ett socialt etablerat liv och skola till ett vuxenboend­en någonstans i Sverige. Regeringen har stängt sitt hjärta, sina ögon och öron. Hur länge skall denna rättsskand­al pågå? numera god vän satsa på pensionäre­rna, de skall äntligen få lite mer i plånboken.”

Jo tack, jag fick faktiskt mer av Löfven, 190 kronor mer i allmän pension (100 kronor efter skatt). Samtidigt går matprisern­a upp, el, VA, bensin, försäkring­ar, skatter med mera stiger ständigt.

Hur kan man behandla oss gamlingar så här! Eftersom jag är konspirato­riskt lagd, anar jag strategin. Gammelsven­skarna är en börda för samhället, ju fortare de dör ut desto bättre, deras pensionspe­ngar behövs till annat. Lever jag fortfarand­e i höst, skall jag tänka på detta i valet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden