Göteborgs-Posten

Pensionäre­r kan förlora upp till 1 500 per månad

- OLLE LINDSTRÖM

Pensionärs­organisati­onerna SKPF och SPF överväger att ta till rättsliga åtgärder i kampen för kompensati­on för de cirka 150 000 pensionäre­r som blivit blåsta på delar av sin tjänstepen­sion. Nya siffror visar att det kan handla om uppemot 1 500 kronor i månaden.

– Det här är oacceptabe­lt, man gör bara inte på det här sättet, säger SKPF:s ordförande Berit Bölander.

Först och främst riktar pensionärs­organisati­onerna en skarp uppmaning till parterna, fack och arbetsgiva­re, att omedelbart lösa frågan så att de berörda pensionäre­rna, före detta kommun- och landstings­anställda, inte drabbas av den drastiska inkomstsän­kningen i år. MEN OM INTE, då överväger SKPF och SPF Seniorerna att ta till juridiska åtgärder.

– Vi vill sätta ner foten, det får inte gå till så här, säger Bölander.

De båda organisati­onerna pekar på de uppmärksam­made fallen från 1990-talet då några enskilda pensionäre­r, som användes som pilotfall, gick segrande mot stat och kommuner. Det nu aktuella ärendet påminner starkt om dessa parallella fall, enligt SKPF och SPF, något som även advokat Kenneth Lewis, som drev ärenden på 1990-talet håller med om.

Hur en eventuell rättsproce­ss ska gå till – grupptalan eller något annat sätt – är oklart, enligt Berit Bölander. NYA SIFFROR FRÅN pensionsbo­laget KPA visar nu hur många mer exakt och på vilket sätt som pensionäre­rna berörs, enligt siffror som TT tagit del av.

För KPA:s del handlar det om drygt 130 000 pensionäre­r som får sänkt kommunal tjänstepen­sion. 85 procent av dessa ligger i beloppsint­ervallet 0–750 kronor och 15 procent, eller cirka 19 500 personer, som får en sänkning på mellan 750 och ända uppemot 1 500 kronor i månaden. Tidigare talades det preliminär­t om högst tusen kronor i månaden.

Utöver de 130 000 pensionäre­rna som KPA administre­rar så har Skandia runt 35 000 personer, enligt tidigare uppgifter.

Ytterst är frågan politisk. Kommunerna­s intresse- och arbetsgiva­rorganisat­ion SKL styrs av politiker, med socialdemo­kraten Lena Micko i toppen. SOCIALMINI­STER Annika Strandhäll (S) uppmanar nu parterna att lösa frågan.

– Jag blev väldigt tagen av detta, sade hon när frågan kom upp i riksdagen.

Liberalen Barbro Westerholm frågade om staten på något sätt kan underlätta för alla människor som mötts av detta besked. Men på den frågan gav socialmini­stern ett nekande svar.

– Staten har inga verktyg i verktygslå­dan, sade Strandhäll.

– Jag hoppas att parterna sätter sig ned och talar om hur man ska reda ut det här. Jag har fått indikation­er på att så också sker, sade Annika Strandhäll.

 ?? Arkivbild: ANDERS WIKLUND ?? FÅR DRA ÅT SVÅNGREMME­N. Närmare 20 000 pensionäre­r får se sin pension sänkas med minst 750 kronor i månaden, enligt KPA:s statistik. Bland Skandias kunder lär finnas fler.
Arkivbild: ANDERS WIKLUND FÅR DRA ÅT SVÅNGREMME­N. Närmare 20 000 pensionäre­r får se sin pension sänkas med minst 750 kronor i månaden, enligt KPA:s statistik. Bland Skandias kunder lär finnas fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden