Göteborgs-Posten

Svensk offentlig sektor slår rekord i ekomat

- ELISA AMORELLI

Trenden fortsätter och Sverige är nu bäst i världen på att köpa ekologiskt inom den offentliga sektorn, visar en ny rapport.

– 87 procent av maten vi serverar är ekologisk, säger Johan Bredward, kock på den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg.

2017 blev ännu ett rekordår för försäljnin­gen av ekologiska livsmedel. Värdet ökade till sammanlagt 27,9 miljarder. Det är en ökning med 9,8 procent.

– Hälsotrend­en är en av de starkast pådrivande krafterna, men det personliga ”varumärket” och hur man vill uppfattas är också en viktig del, säger Cecilia Ryegård, chefsanaly­tiker på Ekoweb. ■ Andelen ekologiska livsmedel fortsätter att öka i offentlig sektor. Ekomatcent­rum har sedan 1999 samlat in statistisk för att kartlägga inköpen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor. 2016 var andelen 33 procent, 2017 ökade det till 37 procent. 88 kommuner, 7 landsting och 9 regioner har nått Ekomatcent­rums mål att minst 30 procent av livsmedels­inköpen ska vara ekologiska.

För tionde året i rad sammanstäl­ler den oberoende marknadsbe­vakaren Ekoweb en rapport om Sveriges ekoförsälj­ning. Sett i backspegel­n så har värdet på ekomarknad­en mer än fyrdubblat­s under dessa tio år. Enligt Cecilia Ryegård beror det främst på konsumente­rnas efterfråga­n.

”Unga har ju blivit matade med kravbanane­r sedan födseln”

– När den yngre generation­en nu börjar skaffa egna hushåll kommer försäljnin­gen öka ytterligar­e. Unga har ju blivit matade med kravbanane­r sedan födseln, och är betydligt mer medvetna än deras föregångar­e.

Tydligast syns dock trenden i Sveriges offentliga sektor som, enligt Ekowebs rapport, nu blivit bäst i världen på att välja ekologiskt. 37 procent av inköpen är ekologiska, en relativt hög siffra jämfört med till exempel Finlands 6 procent eller Norges 1,5 procent.

– Inom kommuner och landsting har man jobbat väldigt aktivt och satt mål för hur mycket som ska köpas in. Det har visat sig göra en stor skillnad, säger Cecilia Ryegård.

Johan Bredward arbetar som kock på den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg. Han ser också en tydlig förändring kring ekotänket.

– Göteborgs Stad har som mål att 50 procent av råvarorna ska vara ekologiska. Det klarar ju min förskola med råge, som har närmare 90 procent. När jag började på förskolan för tre år sedan var det inte alls lika noga, säger Johan Bredward.

Vad är anledninge­n till att ni serverar så mycket ekologiskt?

– Det är för barnens hälsa. Vi har faktiskt märkt att de har ett större intresse för mat i dag, de är positiva och vill lära sig hur det går till från jord till bord.

 ??  ??
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? MOT 100 PROCENT. På den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg är 87 procent av maten som serveras ekologisk. ”Målet jag har satt upp för mig själv är att det ska vara 100 procent”, säger kocken Johan Bredwad.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL MOT 100 PROCENT. På den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg är 87 procent av maten som serveras ekologisk. ”Målet jag har satt upp för mig själv är att det ska vara 100 procent”, säger kocken Johan Bredwad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden