Göteborgs-Posten

Burmagrupp drabbas av avhopp

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

Avhopp och bråk skuggar den internatio­nella grupp rådgivare som Burmas regering tillsatt med anledning av rohingyakr­isen. En av få internatio­nella ledamöter i gruppen är Sveriges talman Urban Ahlin.

– Jag tackade ja till att vara med i gruppen för att det inte gick att tacka nej. Katastrofe­n är så stor, finns det någon möjlighet att göra nytta måste man ta den, säger Ahlin på telefon från Burma. MEN HANS KOLLEGA i gruppen, USA:s tidigare FN-ambassadör Bill Richardson, säger att han inte vill vara en del av ett projekt som förskönar den burmesiska regimens agerande under krisen som lett till att närmare 700 000 muslimska rohingyer flytt från sina hem i delstaten Rakhine.

Amerikanen anklagar landets ledare, fredsprist­agaren Aung San Suu Kyi, för ”bristande moraliskt ledarskap”.

– Huvudskäle­t till att jag säger upp mig är att den rådgivande panelen fungerar som en undanflykt, säger Richardson till nyhetsbyrå­n ■ Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. Före 1962 erkändes rohingyafo­lket som en av landets etniska minoritete­r, men i dag klassas de inte som medborgare.

■ Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsek­reterare Kofi Annan lade fram en rapport i vilken han bland annat rekommende­rade att rohingyer ska få medborgars­kap. Samma dag attackerad­es över 30 polisposte­ringar i norra Rakhine vilket tog tolv liv, våldsdåd som tillskrivs rohingyaex­tremister.

■ Under hösten beräknas närmare 700 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh. Reuters och lägger till att han inte vill ingå i en ”hejaklack” för regimen.

Ahlin säger att samtliga fem internatio­nella ledamöter i gruppen ställt sig frågan om de kommer att användas i pr-syfte och om de kan göra nytta – och att åtminstone han tänkte mycket noga innan han tackade ja. – VI VILL vara oberoende. Vi vill kunna säga sanningen till regeringen i Myanmar (ett annat namn på Burma), säger han.

Har ni gjort det de här dagarna?

– Vi har tagit upp många frågor som är känsliga för Myanmar. Bland dessa finns pressfrihe­t, journalist­ers och humanitära organisati­oners tillträde till Rakhine och

”Vi vill vara oberoende. Vi vill kunna säga sanningen till regeringen.”

URBAN AHLIN relationen till FN. . . Nu återstår det att se om våra förslag har betydelse, om de lyssnar.

Vad fick du för känsla från regimföret­rädarna?

– Att de vill göra något åt situatione­n. Men det finns helt olika bilder av vad som skett och av svårighete­rna. NÄR DET GÄLLER Bill Richardson­s avhopp hänvisas även till att han i ett samtal med Aung San Suu Kyi tagit upp situatione­n för de två Reutersjou­rnalister som greps i Burma i december och som nu sitter fängslade. Det rapportera­s ha fått Suu Kyi att ilskna till, hon ska ha sagt att det inte ingick i gruppens arbete att diskutera journalist­erna.

Ahlin säger att journalist­ernas öde redan hade diskuterat­s i gruppen och att han är förvånad över Richardson­s avhopp.

– Något annat måste ha hänt under resan som fått honom att bestämma sig.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? FÖRE VÅLDSVÅGEN. Burmas ledare Aung San Suu Kyi besökte Sverige i somras. Här är hon tillsamman­s med talman Urban Ahlin i riksdagen.
Bild: CHRISTINE OLSSON FÖRE VÅLDSVÅGEN. Burmas ledare Aung San Suu Kyi besökte Sverige i somras. Här är hon tillsamman­s med talman Urban Ahlin i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden