Göteborgs-Posten

Jan Hansson

-

Vår vän, med dr Jan Hansson, Särö har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är hustrun Berit, barnen Annika, Cecilia, Catarina och Elisabet med familjer.

Jan blev en del av våra liv då han flyttade till Särö för drygt ett halvt sekel sedan. Hans livsglädje och positiva attityd blev till en vänskap som varat livet ut.

Jan hade många namn. Familjen kallade honom Fajan men vännerna kallade honom Janne och hans vänner var många. Vi alla känner stor saknad efter denna levnadsgla­da kamrat.

Han och familjen hade tre kära ställen. Strandhydd­an på Särö, Lotsbostad­en på Mönster längst ner på Onsalaland­et samt Fyrvaktarb­ostaden på Ursholmen. Alla tre ställena hade bastu som Janne badade i stort sett varje dag, sommar som vinter och där man löste livets gåtor. Han hyllade Diana, Bacchus och Lucullus där jakten var en god ursäkt till god mat och dryck. Under mer än 30 år var han medlem i gourmetklu­bben Cuisine Culinaire de Särö och i mer än 40 år i Göteborgs Jagtsällsk­aps Jägareklub­b.

Janne älskade naturen och framför allt livet vid och på havet. Hummerfisk­et var ett måste och då framför allt på Ursholmen.

Han deltog mycket aktivt i livet på och runt Särö både som politiskt engagerad och initiativt­agare till ett antal illustra sällskap, inte minst skapandet av Särö Golf Club. Han var dess hedersmedl­em och höll sig alltid välunderrä­ttad med vad som hände med klubben.

Jannes engagemang för bevarande och utveckling av kultur tog sig många uttryck från sin kärlek till konst och musik till omsorg om natur- och kulturmilj­ö. Att restaurera och förvalta en del av den gamla säteribeby­ggelsen på Särö blev för Janne ett viktigt bidrag och som han kände stolthet för.

Saknaden efter Janne är stor men han är ljus i våra minnen.

Alfhild och Björn Andersch – Viveka och Ian MacDowall Lena-Brita och Calle von Essen – Kate och Jan Hampf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden