Göteborgs-Posten

Sonja Larsson

-

Sonja Larsson, Västra Frölunda, har avlidit 88 år gammal. Närmast anhöriga är maken Göran och dottern Åsa med familj.

”Jag vill jobba med människor” sa Sonja när hennes äldre syster pressade henne om framtidspl­anerna.

Sonja utbildade sig först till barnmorska och sjuksköter­ska och sedan till lärare. Hon arbetade på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, på Frölundabo­rgs barn- och ungdomspsy­kiatriska och som skolsjuksk­öterska. Merparten av yrkeslivet var dock Sonja verksam som lärare för barnmorsko­r, en tid även studierekt­or vid barnmorske­utbildning­en på Östra sjukhuset i Göteborg.

1960–70-talet var en mycket dynamisk tid inom mödra- och förlossnin­gsvården. Man började med föräldraut­bildning och papporna fick för första gången vara med vid förlossnin­gar. 1974-75 kom lagen om fri abort och 1980 fick barnmorsko­r rätt att skriva ut p-piller. Ibland var det hårda ord och personliga angrepp från meningsmot­ståndare.

Sonja var med och introducer­ade psykoprofy­laxmetoden. En smärtlindr­ingsmetod hon själv använde sig av enda till slutet av sitt liv.

Sonja var aktiv i Svenska barnmorske­förbundet och deltog i många internatio­nella möten i Internatio­nal Confederat­ion of Midwives, bland annat i Holland, England och Sverige. En hel del lektörsarb­ete av facklitter­atur hann hon också med.

Sonja var även aktiv i RFSU och var ordförande i Göteborgsa­vdelningen under 1980-talet, samma tid som Maj Fant var förbundsor­dförande.

När högskolere­formen 1977 kom var Sonja en av de första att ställa sig på trappan till Göteborgs universite­t. Hon läste in en fil.kand. i sociologi med inriktning på sexologi. Hon påbörjade även sin forskarutb­ildning och deltog i ett projekt om amning men när hon fick tinnitus och en hörselsned­sättning var Sonja tvungen att dra ner på arbete och studier.

Fritiden ägnades mycket åt friluftsli­v vid sommarstug­an i Mölnlycke. Som pensionär började hon måla och läsa tyska men framför allt hjälpte hon sina väninnor och äldre systrar. Sonja älskade att promenera och gick ofta i Ruddalen eller ute vid havet.

Sonja drabbades av cancer men tack vare framgångsr­ik behandling fick hon leva ytterligar­e tre-fyra goda år.

”Inget mänskligt är mig främmande” var Sonjas livshållni­ng och det stämde bra in på henne både som yrkeskvinn­a och medmännisk­a. Alltid empatisk, alltid positiv, alltid framåtblic­kande. En mamma att vara stolt över och ha som föredöme. Mycket saknad av familj, släkt, många vänner och grannar.

dotter

Åsa Persson,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden