Göteborgs-Posten

Zorse & Tigons skakar liv i filmfestiv­alen

- JAN ANDERSSON

El Perro del Mar och Cherrie i all ära. Det lär bli Zorse & Tigons från Göteborg som piskar igång partyt på Filmfestiv­alens invignings­fest.

Grammisvin­naren Sherihan ”Cherrie” Hersi är en av våra mest hyllade hiphoparti­ster och ingen popintress­erad människa lär ha missat El Perro del Mar, sångerskan Sarah Assbrings alter ego. Båda två uppträder vid Filmfestiv­alens stora invigninsg­fest i Gothenburg studios vid Polstjärne­gatan ute på Lindholmen.

Det gör även Göteborgsb­andet Zorse & Tigons, men vilka är det?

– Ja, vilka är Zorse & Tigons ..? Vi är ett band från Göteborg som har funnits i drygt fyra år och består av mig och Ilona Eliza Ray, Camilla Blomgren, Sara Ekelund och Jeanette Rodell, säger Frida Sjöstam.

Ett kompisgäng?

– Det får man väl säga. Vi rörde oss i samma kretsar och lärde känna varandra. Vi har alla kreativa yrken och ansatsen med bandet är väl att vara just ett kreativt crew med uttalat konstnärli­ga ambitioner.

– För oss är det visuella intrycket väldigt viktigt och vi jobbar mycket med bilder, kostymer, ljus och mörker, som ackompanje­ras av vår skramliga, skräniga och dansanta pop, säger Frida Sjöstam, till vardags arkitekt i Göteborg.

Enligt Filmfestiv­alens artistboka­re bjuder Zorse & Tigons på en ”väldigt spexig diskoshow”?

– Det stämmer väl rätt bra! Vi jobbar mycket med våra kostymer, så är det. Man kan ju se band på många olika sätt och Zorse & Tigons är rätt performati­va. Ilona och jag är väl de som är mest involverad­e i musiken, jag har spelat musik sedan jag var ung tonåring, medan Sara gör musikvideo­r, Jeanette är konstnär och Camilla är grafisk formgivare. Musiken är viktig men för oss handlar det minst lika mycket om det visuella.

Det låter ju passande på Filmfestiv­alen?

– (skratt) Eller hur? Alla i bandet har lite olika roller men tillsamman­s morfar vi ihop oss till Zorse & Tigons. Alla spelar och alla sjunger. Ett sätt att umgås, som det brukar heta.

Zorse & Tigons ja, hur har ni tänkt kring det namnet?

– Zorse är en korsning mellan en zebra och en häst, och en Tigon är en korsning av en tiger och ett lejon. Det känns som att den lite obskyra hybridkäns­lan beskriver något som vi tycker känns intressant och något vi är ute efter, förklarar Frida Sjöstam

Hur många låtar har ni spelat in?

– Vi ligger lite efter i produktion­en men det finns några låtar på Youtube och Soundcloud och någon enstaka på Spotify.

Jag såg en som heter Untitled 2 på Spotify ...

– Ja, den är vår! De heter så allihop, Untitled 1 till typ 6. Det är en liten flirt med hur man brukar benämna konstverk. Men vi har faktiskt gjort en ny låt som vi kommer att premiärspe­la på fredag!

Untitled 7?

– (skratt) Ja, exakt.

Hur känns det att spela på Filmfestiv­alens fest då?

– Väldigt roligt och lite nervöst. Vi går på kl 22 och kör ett kort, intensivt gig. Så som alla konserter borde vara.

Blir detta Zores & Tigons största spelning?

– Nja, vi har spelat på festivalen i Gagnef. Det kändes trots allt lite större.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden