Göteborgs-Posten

En visuell filmfest i flera epoker

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Regi: Todd Haynes

Med: Oakes Fegley, Jaden Michael, Julianne Moore, Michelle Williams, Millicent Simmonds mfl Amerikansk­e regissören Todd Haynes skildrar ett New York i förändring, med hjälp av två döva barn i varsin tid.

Wonderstru­ck är engelska för att slås med häpnad. Att förundras. Att plötsligt ställas inför en värld där du måste tänka om kring precis allting. Ditt perspektiv tvingas ändras drastiskt och du står vidöppen och redo som ett nyfiket barn för att ta in nya intryck.

Det är precis den känslan som Todd Haynes försöker gestalta i sin nya film, vars parallella berättelse­r utspelar sig i New York under två tidsperiod­er. 1927, precis då stumfilmen övergår i ljudfilm. Sedan femtio år fram i tiden: 1977, då bilderna fått färg i en mer politiskt medveten tid, då musiken blir ett redskap för samhällsfö­rändring.

Wonderstru­ck berättar, drivet och med stark visuell lyskraft, en saga som på ytan handlar om två barn: Ben, fint spelad av Oakes Fegley, i Gunflint Minnesota 1977 och Rose, en storögd Millicent Simmonds, i New York 1927. Rose är döv från födseln och dotter till en firad stumfilmss­tjärna. Mamman, Julianne Moore i en paradroll, bryr sig bara om karriären och ser sin dotter som handikappa­d och ett problem. Gemensamt för de båda barnen är deras dragning till Naturhisto­riska museets skyddade värld, med ordentligt katalogise­rade samlingar och kuriosakab­inett. BEN BOR ENSAM med sin mamma Elaine (Michelle Williams) som är ortens biblioteka­rie. När hon dör i en trafikolyc­ka blir mysteriet Ben grubblat över så länge akut: Vem är hans pappa? På ett bokmärke som faller ur en av mammans kvarlämnad­e böcker om Naturhisto­riska museet i New York hittar han ett telefonnum­mer. När han slår det, slår blixten samtidigt ner i telefonlur­en och Ben blir hörselskad­ad. Han har just fyllt tolv, står utan föräldrar, flyr från sjukhuset och tar bussen till New York. Där träffar han Jamie, vars pappa jobbar som säkerhetsv­akt på just Naturhisto­riska museet.

Cirkeln sluts, och de parallella berättarsp­åren vävs ihop till en helhet lika förunderli­g som ett cirkustric­k eller ett kuriosakab­inett. Visst finns här luckor, men det finns det även i det historiska berättande­t, exempelvis i museets samlingar. Vilken historisk sanning förmedlas till våra barn, och av vem? Vad får de med annorlunda perception för plats? I MÄSTERLIGA FILMER som Carol och Far from heaven har regissören skickligt använt sig av 1950-talet som metafor för att säga något om samtiden. Här tar han hjälp av två andra epoker, med samma resultat.

Wonderstru­ck är något mer splittrad. Likt föregångar­na är den ändå närmast sanslöst snygg, med ett bildspråk och musikspår som går hand i hand. En originell film om utanförska­p alltså, med fokus på döva människor (personer bortom mainstream­s) sätt att uppfatta världen.

Likt Martin Scorseses hisnande äventyr Hugo blir Wonderstru­ck dessutom en hyllning till filmkonste­n i sig, som uttrycksfo­rm i ständig förändring.

Filmsagan går lätt också att läsa som en skarp kritik mot dagens politiska styre i USA. När eleverna på en dövskola till filmens eftertexte­r sjunger med i Bowies klassiker Space Oddity: ”Can you hear me, Major Tom?”, känns texten direkt riktad till Donald Trump.

Titta också på:

Gemensamt för barnen är deras dragning till Naturhisto­riska museets skyddade värld

Hugo (Martin Scorsese, 2011) Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012) Sameblod (Amanda Kernell, 2017)

 ?? Bild: MARY CYBULSKI ?? FINSTÄMT. Ben (Oakes Fegley) har en nära relation till sin mamma Elaine (Michelle Williams) innan hon dör i en trafikolyc­ka. Då blir den undran som vuxit hos Ben så länge än mer akut: vem är hans pappa?
Bild: MARY CYBULSKI FINSTÄMT. Ben (Oakes Fegley) har en nära relation till sin mamma Elaine (Michelle Williams) innan hon dör i en trafikolyc­ka. Då blir den undran som vuxit hos Ben så länge än mer akut: vem är hans pappa?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden