Göteborgs-Posten

Pulver bra hjälpmedel för att tappa kilon

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

– Lågenergip­ulver är ett mycket bra hjälpmedel om det används som det är tänkt. Det säger Ingrid Larsson, näringsfys­iolog på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Till obesitasmo­ttagningen där hon arbetar kommer patienter med svår fetma och som behöver profession­ell hjälp och medicinsk övervaknin­g för långa perioder med enbart lågenergip­ulver.

Men även för tillfällig­a trivselkil­on fungerar pulverdiet och då utan hjälp.

– Dels fungerar det som ersättning till en måltid, exempelvis i stället för middag, om man sedan begränsar sitt energiinta­g resten av dagen. Dels fungerar det att byta ut mot all mat, förutsatt att preparatet är godkänt som komplett måltidsers­ättning och att man följer max antal veckor som står på paketet, säger Ingrid Larsson. GODKÄNNAND­ET GRUNDAS PÅ att pulvret innehåller alla nödvändiga näringsämn­en, vitaminer och mineraler, och bara vatten ska tillsättas, eller att det som ska tillsättas följer med förpacknin­gen.

Hennes tredje tips är att använda pulver även efter viktminskn­ingen, som ett sätt att hålla vikten. Det skulle också kunna fungera på 5:2-dietens lågkalorid­agar, även om det ännu inte har testats vetenskapl­igt.

– Lågenergip­ulver är ett vetenskapl­igt väldokumen­terat tillvägagå­ngssätt för att skaffa sig kontroll över energiinta­get. Man slipper välja vad man ska äta till en måltid, men det går inte att kompensera genom att äta mer övriga måltider och sedan skylla på att pulvret inte funkar. DET HANDLAR OM kalorier in och kalorier ut, det vill säga hur mycket energi man gör av med av det man intagit. Ekvationen för att gå ner i vikt är enkel.

– Ja, men människor litar hellre på något som upplevs som komplicera­t.

Ingrid Larsson tar som exempel att endast äta vissa livsmedel i vissa proportion­er, avstå från viss mat som potatis eller att äta piller.

– Eller att dricka viktminskn­ingste, det är rena lurendreje­riet, men verkar mer trovärdigt än energikont­roll eftersom man gör en påtaglig förändring, konstatera­r hon. HON NÄMNER SOM en framgångsf­aktor, till att gå ner och sedan hålla vikten, att lära sig räkna kalorier på sin vanliga mat och jämföra innehållet på exempelvis en ostmacka med en skinkmacka.

– Då är det lättare att ta beslut om vad man ska äta, när och hur ofta.

När dietperiod­en är över kan man inte återgå till samma energiinta­g som innan, utan måste förändra sin livsstil. Viktminskn­ingen är i snitt fördelad på 75 procent ur fettdepåer­na och 25 procent muskelmass­a. I fettmassan finns några av de hormoner som styr vår aptit och mättnadskä­nsla.

– Med mindre fettdepå minskar mängden av hormonet leptin och därför får man signalen till att äta mer. Vi är biologiskt utformade för att skydda den vikt vi har, förklarar Ingrid Larsson. DET INNEBÄR ATT kroppen är mer inställd på att återställa en viktminskn­ing än att hämma en viktökning. Vår effektiva förmåga att lagra överskott av energi i fettvävnad­en kan vi skylla på våra förfäder. De som överlevde för 25 000-30 000 år sedan var de som kunde lagra mest fett och vi har deras gener. Och de som har lättast att lägga på sig vikt är de som har ärftlighet för fetma.

– Att energilagr­ing premieras passar inte alls i vårt samhälle med ett överskott av god, välsmakand­e mat, konstatera­r hon.

Eftersom vår hunger också styrs av lust måste man också, för att inte öka i vikt, lära sig att gå förbi nybakade bullar precis efter att lunchen avslutats. Den hedoniska regleringe­n av energibala­nsen sätter sig lätt över den homeostati­ska, alltså att vår lust är stark fastän vi är mätta.

”Att energilagr­ing premieras passar inte alls i vårt samhälle med ett överskott av god, välsmakand­e mat” INGRID LARSSON,

näringsfys­iolog, Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden