Göteborgs-Posten

Kalla slipar formen i sitt eget paradis

- PÅ EGEN HAND. MAKOTO ASAHARA MAKOTO ASAHARA

Långt uppe i de italienska bergen har Charlotte Kalla sin fristad. Uppladdnin­gen i Seiser Alm är ett beprövat, och älskat, koncept för den svenska stjärnan. – Det enda man har här uppe är tid. Tid att njuta och att kunna genomföra de viktiga passen som jag behöver göra, säger 30-åringen.

Med vitklädda, mäktiga alper som kuliss och kritvita, glittrande vidder som underlag förstår man snabbt varför Charlotte Kalla har valt just Seiser Alm, långt uppe i de sydtyrolsk­a alperna, som sin genrepssce­n inför stundande OS, i stället för de svenska lagkamrate­rnas uppladdnin­g i Japan och Sapporo.

– Det är mer snö här än vad det har varit på många år, så alla slingor är uppkörda och man kan åka ner i dalen. Det är hur grymt som helst, säger Charlotte Kalla, som under sin fjärde dag i Italien just genomfört sitt första intervallp­ass sedan hon kom hit. HON HADE GÄRNA varit ute längre än de drygt två timmarna som hon tillbringa­de i spåren.

– Det finns så mycket att åka på här så man skulle kunna åka i timtal, men riktigt det fokuset har jag inte nu. Man får ibland slita sig in från träningspa­ssen.

”För kort”, men likväl gav förmiddags­passet ett bra svar.

– Det är alltid skönt när man genomfört det. Då är man alltid extra nöjd med sig själv. Fjärde dagen på höjd kan vara lite småtung.

Hur är OS-formen?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Det kändes bra i dag. Sedan är det ju fortfarand­e en bit kvar. Så den absoluta formtoppen ska inte infinna sig än, säger den svenska stjärnan.

För den svenska skidstjärn­an är ■ Född: 22 juli 1987 i Tärendö.

■ Klubb: Piteå.

■ Tränare: Magnus Ingesson.

■ Meriter: 2 OS-guld (2010, 2014), 3 OS-silver (2010, 2014), 2 VM-guld (2011, 2015), 6 VM-silver (2011, 2013, 2015, 2017), 4 VM-brons (2009, 2015, 2017).

■ Aktuell: Gör i Pyeongchan­g sitt tredje OS och är ett av Sveriges största medaljhopp. Seiser Alm inte en höghöjdspl­atå i mängden, inte bara av det faktum att den är Europas högst belägna med sina drygt 1 800 meter över havet.

Det var i Dolomitern­a som en viss nybliven senior från Tärendö laddade upp för VM 2007 i japanska Sapporo. Och det är hit som hon gång på gång har återvänt när de sista små detaljerna ska finslipas, och när tiden ska ställas om med tidigare morgnar inför en stundande kamp om medaljer på ett mästerskap. – DET ÄR en speciell känsla att få komma hit, då jag har många fina minnen från Seiser Alm. Det är just det här med att det är den här perioden då jag inte ska träna som mest. Det enda man har här uppe är tid. Tid att njuta och att kunna genomföra de viktiga passen som jag behöver göra, säger Kalla och fortsätter:

– Sen är Italien en underbar plats. Inte bara tack vare vyerna utan för att jag vet att jag kommer att få äta god mat och må bra. Jag kommer lätt i mästerskap­sstämning här.

Förutom tid, snö, mat och optimala förhålland­en har hon även, tro det eller ej, lite konkurrens – och då syftas inte på den mängd motionärer som rest den krokiga vägen uppför bergen för att få avnjuta de perfekta spåren.

Förra helgens världscups­segrare Krista Pärmäkoski och flera av hennes finländska OS-kollegor är på plats. Likaså har de norska stjärnorna Marit Bjørgen och Ingvild Flugstad Østberg valt att lägga delar av sina förberedel­ser på platån.

Några större kraftmätni­ngar inför stundande OS-bataljer är dock inte tal om. – MAN HOPPAS ju stöta på dem så att man kan göra några lugna pass tillsamman­s. Men det är faktiskt så mycket skidspår och så många kilometer att åka på så det är inte säkert att man träffar varandra på flera dagar, säger Kalla.

I Pyeongchan­g kommer de dock säkerligen att stöta på varandra. Tills dess trivs Charlotte Kalla alldeles utmärkt. I sitt eget speciella alpparadis.

Magnus Ingesson är med Charlotte Kalla i spåren i Seiser Alm. Frågan är om han kommer att kunna göra henne sällskap på OS-banorna i Pyeongchan­g.

TILLSAMMAN­S.

KALLAS PERSONLIGA TRÄNARE har en ackrediter­ing till OS, men eftersom han inte tillhör det svenska längdlands­laget har han i nuläget ingen ledarväst, som skulle ge honom tillgång till OS-banorna.

Både Ingesson och Kalla har redan i åtanke att det kan bli så att tränaren får stötta från avstånd.

Vad betyder det för dig som tränare att inte få vara vid spåren?

– Det är väl det med att vi brukar åka banorna tillsamman­s. Nu har varken jag eller hon varit där och åkt dem. Så det är en nackdel. Sedan på tävling, om hon vill att jag ska stå på ett visst ställe så blir det svårt, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla är inne på samma spår – att hon vill förebereda sig i samma spår som sin tränare. – HAN ÄR ju ackrediter­ad så att han får vara där via SOK (Sveriges olympiska kommitté), så det betyder ju mycket. Men det skulle betyda ännu mer om han kunde vara ute i spåren på träningarn­a och coacha på tävlingarn­a.

Vad skulle det göra?

– Det är väldigt tacksamt att kunna gå igenom banorna tillsamman­s. Jag har bara sett banorna på film så jag har ju fått en uppfattnin­g, men det är svårt att veta exakt vad som väntar. De första skidpassen kommer att bli värdefulla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden