Göteborgs-Posten

Ocean Race startar om efter dödsolycka

- LASSE MANNHEIMER

Den senaste etappen av Volvo Ocean Race slutade i tragedi när en person dog efter en krock mellan danskameri­kanska Vestas och en kinesisk fiskebåt.

I helgen seglar tävlingen vidare.

Svensken Martin Strömberg ingår i besättning­en på Turn the tide on plastic, som just nu ligger på sjunde och sista plats i Volvo Ocean Race.

Deras båt var inte i närheten av olyckan i lördags, när Vestas körde in i en kinesisk fiskebåt. Tio fiskare ombord kastades i vattnet. En dog av sina skador.

– Det är naturligtv­is tragiskt. Sedan har jag inte så mycket informatio­n om det som hände, säger Martin Strömberg på telefon från Hongkong.

I helgen ska båtarna tävla i ett så kallat ”in-port race”, där man kör i inre hamn på tävlingens olika stopp. Poängen därifrån räknas inte in i sammandrag­et, men kan fälla avgörandet om flera lag hamnar på samma poäng i slutändan.

Martin Strömberg känner ingen olust att tävla mitt i stan, trots dödsolycka­n.

– Det här är en helt annan grej, det är på dagen och mer avgränsade. Den andra incidenten hände mitt på natten ute på havet, säger Martin Strömberg. FÖR HONOM BLIR det den sista seglatsen på ett tag. Han står över både den symboliska femte etappen (Hongkong–Kanton–Hongkong, alla lag får en poäng) liksom den kommande sjätte etappen mellan Hongkong och nyzeeländs­ka Auckland.

– Det blir hem till Sverige på måndag, där är det ju båtmässa i full gång bland annat. Jag är tillbaka Ställninge­n efter fyra av elva etapper:

■ 1) Mapfre (Spanien), 33 poäng.

■ 2) Dongfeng (Kina), 29.

■ 3) Vestas (Danmark/USA), 23.

■ 4) Sun Hung Kai/Scallywag (Hongkong), 19.

■ 5) Brunel (Nederlände­rna), 17.

■ 6) Akzo Nobel (Nederlände­rna), 14.

■ 7) Turn the tide on plastic (Förenta Nationerna), 8. igen i Auckland, så jag kanske kan spionera lite under själva etappen och följa racet från sidan.

För Turn the tide on plastic, som tävlar under FN:s flagga, går det knackigt i tävlingen så här långt. Laget ligger sist med åtta poäng och har långt upp till ledande spanska båten Mapfre som har 33 poäng. – DET BLIR jättesvårt för oss att komma tillbaka, framför allt att nå pallen. Men vårt team är ju det absolut yngsta, vi är bara ett par stycken som har gjort några race. Med tanke på våra förberedel­ser har vi gjort bra ifrån oss. Och någon gång kommer det ett bra resultat.

Danskameri­kanska Vestas kommer varken att delta i de kommande hamntävlin­garna eller på den femte etappen mellan Hongkong och Kanton. De behöver laga båten efter lördagens olycka.

 ?? Bild: JEREMIE LECAUDEY/VOLVO OCEAN RACE ?? SEGLAR FÖR MILJÖN. Martin Strömberg på båten Turn the tide on plastic, tävlar under FN-flagga och har haft det jobbigt under inledninge­n av tävlingen. Den ligger på sista plats.
Bild: JEREMIE LECAUDEY/VOLVO OCEAN RACE SEGLAR FÖR MILJÖN. Martin Strömberg på båten Turn the tide on plastic, tävlar under FN-flagga och har haft det jobbigt under inledninge­n av tävlingen. Den ligger på sista plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden