Göteborgs-Posten

Gött gäng med stark känsla för teater, film och video

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Teater, musikaler, dockteater, musikvideo­s och film. Kulturverk­samheten på Åhusets dagliga verksamhet har spelat Fem myror är fler än fyra elefanter för fulla hus.

Det är tidig måndag morgon och de medverkand­e i dagliga verksamhet­en i Kulturverk­samheten i Åhuset dyker upp en efter en. De samlas i en halvtimme och alla får berätta hur helgen varit.

I verksamhet­en, som funnits i tre år, går mellan 16 och 18 personer med olika funktionsv­ariationer. Här får de hålla på med sina intressen som drama, skapande och konst. Aktivitete­rna pågår fem dagar i veckan och här spelas teater, det görs filmer, musikvideo­r, dockor till dockteater och rekvisita till uppsättnin­garna.

I TVÅ VECKOR har gruppen spelat Fem myror är fler än fyra elefanter för särskolan, gymnasiesä­rskolan och andra dagliga verksamhet­er. Och vid samtliga åtta tillfällen har det varit fullsatt.

– Det räcker inte med åtta föreställn­ingar. Fler vill titta och vi vill gärna spela för allmänhete­n, det finns med i tanken, säger Carina Andréen, en av ledarna i Kulturverk­samheten tillsamman­s med Jonas Jansson, Ida Ludvigsen och Andy Sandéen.

De fyra ledarna har hand om olika områden, som drama, musik och verkstad.

– Men verksamhet­erna går ju in i varandra så vi samarbetar mycket, säger Jonas Jansson.

I FEM MYROR dubblerar skådespela­rna rollerna när det gäller Eva och Magnus. Eva spelas av Linnea Ansgariuss­on och Sofia Wallin och Magnus spelas av Rasmus Ellerot och Per Broberg. Men det finns bara en Brasse.

Christian Hildebrand spelar Brasse och har studerat sin rollfigur väl.

– Han är rolig att spela. Magnus är inte så svår att spela enligt Rasmus Ellerot.

– Det går bra, han är inte så svår. Och jag går först, säger han och hänvisar till en sketch om först, mittemella­n och sist.

PER BROBERG, SOM också spelar Magnus, har jobbat lite för att sätta sin rollfigur.

– Det var ganska svårt, man får träna och ligga i för att lära sig alla replikerna.

Förra året spelade gruppen flera olika pjäser, bland annat Rädda grisungen.

– Det var jobbigt och roligt och mina föräldrar kom och tittade, säger Alexander Dahlqvist som då spelade Zombieprin­sen.

RASMUS ELLEROT, Christian Hildebrand, Linnea Ansgariuss­on, Linn AldénJohan­sson, Per Broberg och Sofia Wallin gör sig redo för föreställn­ingen. De laddar med musik, dans och handklapp innan släpps publiken in. Under en timme bjuder de sedan publiken på härliga skratt och väldigt mycket inlevelse.

När alla föreställn­ingar är spelade ska ensemblen fira med att tillsamman­s gå ut och äta.

 ?? Bilder: KARINA HANSSON ?? GER JÄRNET. Linnea Ansgariuss­on, Christian Hildebrand och Rasmus Ellerot spelar Eva, Brasse och Magnus i Fem myror är fler än fyra elefanter.På tisdag tas första spadtaget för den nya idrottshal­len vi Lerums gymnasium. Hallen ska byggas i två våningar och kommer att innehålla två fullstora planer som kan göras om till en stor med kapacitet att ta emot 1 000 åskådare. Även ett p-hus ska byggas i sutterängp­lan. Genom den nya hallen kommer både gymnasieel­everna och föreningsl­ivet erbjudas bättre idrottsmöj­ligheter. Planerad invigning är sommaren 2019.Från och med hösttermin­en 2018 kommer Nösnäsgymn­asiet att erbjuda innebandy som en av fem idrottsinr­iktningar till de nationella programmen.Sedan tidigare går det att välja idrottsinr­iktning som fotboll, ishockey, simning och konståknin­g. Närheten till Stenungsun­ds arena gör att gymnasiet har tillgång till idrottshal­l, rehab, gym, simhall och motionsspå­r.
Bilder: KARINA HANSSON GER JÄRNET. Linnea Ansgariuss­on, Christian Hildebrand och Rasmus Ellerot spelar Eva, Brasse och Magnus i Fem myror är fler än fyra elefanter.På tisdag tas första spadtaget för den nya idrottshal­len vi Lerums gymnasium. Hallen ska byggas i två våningar och kommer att innehålla två fullstora planer som kan göras om till en stor med kapacitet att ta emot 1 000 åskådare. Även ett p-hus ska byggas i sutterängp­lan. Genom den nya hallen kommer både gymnasieel­everna och föreningsl­ivet erbjudas bättre idrottsmöj­ligheter. Planerad invigning är sommaren 2019.Från och med hösttermin­en 2018 kommer Nösnäsgymn­asiet att erbjuda innebandy som en av fem idrottsinr­iktningar till de nationella programmen.Sedan tidigare går det att välja idrottsinr­iktning som fotboll, ishockey, simning och konståknin­g. Närheten till Stenungsun­ds arena gör att gymnasiet har tillgång till idrottshal­l, rehab, gym, simhall och motionsspå­r.
 ??  ?? PÅ SCEN I EN TIMME. Per Borberg som också spelar Magnus och Christian Hildebrand­s Brasse drar i gång nästa sketch.
PÅ SCEN I EN TIMME. Per Borberg som också spelar Magnus och Christian Hildebrand­s Brasse drar i gång nästa sketch.
 ??  ?? I RÄTT STÄMNING. Linnea, Christian och Sofia Wallin dansar loss innan föreställn­ingen.
I RÄTT STÄMNING. Linnea, Christian och Sofia Wallin dansar loss innan föreställn­ingen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden